Annons
Annons


Fint firande i Dublin


Idag, den 16 juni, firas Bloomsday i den irländska huvudstaden Dublin. Firandet uppmärksammar den speciella dagen 1904 då handlingen i James Joyce berömda verk Ulysses utspelar sig och firas av James Joyce-anhängare över hela världen.

Annons

I Dublin pågår firandet ofta en vecka. Enligt tradition klär många av de firande upp sig för att besöka ställen där boken utspelar sig och delta vid uppläsningar, olika turer, historiska tillbakablickar och andra aktiviteter som återknyter till Ulysses, dess författare och värld.

Den vanligaste formen av hyllningar är vandringar i huvudkaraktären Leopold Blooms och andra karaktärers fotspår. På Bloomsday arrangeras en rad olika vandringar med guider.

Dublin är som en av fyra städer i världen upptagen på UNESCO:s lista som litteraturstad. Här finns både ett James Joyce-center i stadens mitt och ett James Joyce-museum i Sandycove, i Dublins utkanter. På James Joyce-centret organiseras föreläsningar, utställningar, turer till fots, workshops och läsargrupper. Här finns också en del av Joyce personliga ägodelar som fotografier, brev och de första sällsynta exemplaren av boken.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…