Annons
Annons


Fiskgryta med aioli


fiskgryta med lax och musslor

God och matig fiskgryta med både lax och torsk!

4–6 port
Tid: ca 40 min

ca 300 g färsk laxfilé
400 g torsk
salt, vitpeppar
ca 1/2 strimlad purjolök
1 röd strimlad paprika
2 skivade morötter
smör till stekning
1 liter fiskbuljong av fond el tärning
2 dl torrt vitt vin
2 msk hummerfond
ca 500 g frysta blåmusslor i skal
hackad dill

Annons

Aioli:
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2–3 dl oliv- eller rapsolja
salt, vitpeppar
pressad citron efter smak

Gilla Allas.se på Facebook

1. Skär lax och torsk i inte alltför små bitar. Krydda dem med salt och vitpeppar.
2. Fräs purjolök, paprika och morot mjukt i smör, häll över buljong, vin och fond och låt koka upp. Låt det puttra i ca 20 min.
3. Tillsätt musslorna och koka upp eller tillaga enl anvisn på musselförpackningen. Ta bort de musslor som inte öppnar sig! Ta upp musslorna.
4. Lägg i fisken och låt grytan precis börja sjuda. Skaka grytan, dra bort från värmen och lägg i musslorna, några utan skal. Lägg på locket, låt allt bli klart på eftervärmen. Smaka av med ev mer salt, peppar och hackad dill.
5. Hacka vitlökarna och tillsätt äggulorna i en hög smal skål med plan botten till aiolin. Kör samman med en handmixer. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle under gång tills det blir en tjock massa. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera den till grytan med ett vitt, gott bröd.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell

Fler läckra laxrecept hittar du om du klickar HÄR.


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…