Annons
Annons


Fisksoppa med saffransaioli

Köp hem lite extra saffran när du ska baka lussebullar! Den här läckra fisksoppan med gyllene aioli som tillbehör vill du inte missa.


Lyxigt och gott med fisk, räkor och musslor.
En riktig festsoppa med fisk, räkor och musslor.

Fisksoppa med saffransaioli

4 port
Tid: 30 min

600 g torskfilé eller annan fiskfilé
500 g räkor med skal
500 g musslor med skal, färska eller djupfrysta (eller 200 g musslor i lag utan skal)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 potatisar
3 msk olja
1 liter vatten
1 dl pressad apelsinsaft eller torrt vitt vin
3 tärningar fiskbuljong
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk timjan
2 krm kajennpeppar
1/2 dl hackad dill
ev 1/2 tsk salt

Annons

Saffransaioli:
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1/2 pkt saffran, 0,25 g
lite salt

1. Blanda aiolinsåsen. Skär fisken i bitar. Skala räkorna. Kolla musslorna att skalen är hela. Ta bort skägg på de färska musslorna.
2. Hacka löken och tärna potatisen. Fräs gul lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt potatisen och fräs den med utan att något tar färg.
3. Tillsätt vatten, apelsin eller vin, buljongtärningar, tomater och kryddor. Låt det sjuda ca 5 min så att potatisen knappt blir mjuk.
4. Lägg ner musslorna med skal (ej dem på burk) och sjud 5 min. Lägg ner fisken och sjud några min till så att den blir kokt.
5. Lägg ner räkorna sist och ev musslor på burk utan lag. Obs! Ska bara värmas och inte koka. Smaka av med salt och peppar. Strö över dill och servera med aiolin och baguette med ost.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

Fler goda recept:

Fina fisksoppan

Fiskgryta med lax och räkor


(10)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…