Annons
Annons


Flitiga bin bor på hotell

Under våren 2013 checkade 150 000 bin av arten Buckfast in på Clarion Hotel Arlanda Airport och nu har honungen skördats med ett resultat som blev bättre än väntat.


Biodlingen är ett samarbete med Destination Sigtuna och Biman med målet att skapa en hållbar destination och bidra till en biologisk mångfald.

Hotellets biodling

Hotellets tre bikupor är placerade på det lägre taket och kan beskådas på väg till hotellets reception. Här arbetar bina på en radie av 1,5 km, ett arbete som är viktigt för naturen, djuren och människans existens. Årets första skörd blev ca 30 kg per kupa vilket är bättre än väntat.

Annons

Den färdiga honungen finns förutom i hotellets restauranger även till försäljning i receptionen.

Värdet av binas pollinering

Av världens 1500 odlade grödor pollineras omkring 70 procent av bin. Ungefär 800 växter pollineras av vilda bin medan cirka 120 av honungsbin. Bland bären som vi har tillgång till genom allemansrätten skulle till exempel lingon, hallon, blåbär och hjortron vara chanslösa utan våra bin. Det sägs att människans föda är beroende av pollinering upp till 70 procent. Så är det även med foder till våra djur, utan binas hjälp skulle exempelvis kor inte få klöver vilket är mycket näringsrikt och bra foder till dem.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…