Annons
Annons


Flytta älsklingsträdet


prydnadsapel

Vacker prydnadsapel i blom.

Hej!
Vår åttaåriga prydnadsapel blommar så fint varje år. Nu ska huset säljas och jag undrar om det finns möjlighet att gräva upp och flytta mitt älskade träd? Den nya trädgården ligger i samma odlingszon.
Sambon tror att de stora rötterna gör det svårt,  men om jag gräver upp det försiktigt ?
Mvh Kristina

Annons

Hej Kristina!

Visst kan du flytta trädet, men det kräver en hel del omsorger det första året på nya platsen. Bästa tiden att flytta träd och buskar är egentligen på hösten, när de är i vila och avdunstningen minimal. Men om det måste göras nu så kan det inte hjälpas.

Gilla Allas.se på Facebook

Om trädet är mycket omfångsrikt, beskär det några veckor före flytten. Då minskas också bladmassan och avdunstingen sjunker. Beskär strax intill en grenvinkel och lämna inga ”stumpar”. Välj en så sval, molning och fuktig dag som möjligt för flytten. Gräv så djupt du kan och med stor omkrets, så att mycket rötter kommer med. Använd en vass spade med tvärt blad (inte v-form) som hugger och inte sliter av rötterna. Lägg träd med rotklump på en presenning och slå in rotdelen så att du får ett paket när den flyttas.
Plantera på samma djup  som trädet stod förrut, men i en liten grop så att vattnet samlas kring trädrötterna vid regn och vattning. Nu gäller det sedan att vattna den första säsongen på nya stället. Eventuellt också staga trädet innan det etablerat sig, så att det växer fast rakt och prydligt.
Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…