Annons
Annons


Flytta växter via mellanlandning


A Bee visits a Hollyhock Flower

Hej

Vi skall flytta från vår lilla radhuslägenhet med en pytteliten täppa till en villa och därmed egen trädgård.  Vi flyttar i vinter, vid jul, men jag vill ha med mig en del av växterna, mest perenner. Får ”magasinera” mina växter i svågerns trädgård tills jag kan flytta hem dem till den nya trädgården.

Annons

Min fråga är: hur gör jag? Skall växterna planteras i krukor eller grävas ner i hans trädgård? Vilket är bäst för växterna? Är rädd att de skall frysa om jag bara har dem i krukor.

Tacksam för svar.

Hälsningar Lilian

Hej Lilian!

Det är inga problem att mellanlanda växter, som ni tänkt göra. Största risken är att det torkar och fryser, men det undviker ni så här:

Se ut en skuggig hörna hos svågern med en liten bit renrensad jord. Flytta dina växter så sent som möjligt på säsongen, gärna på hösten när avdunstningen är låg och växterna är i vila. Måste växter grävas upp sommartid, behöver  de beskäras först, så att bladmassan och därmed avdunstningen minskar.

Gräv en rejält djup grop och plantera dina växter där, tätt ihop. Ös sedan på lucker, gärna sandblandad jord, som gör att regnvatten dräneras bort och inte blir till en iskaka på vintern. Samtidigt rotar sig dina växter i den nya, porösa jorden och blir sedan lätta att få med sig med fina rötter när det är dags att flytta dem igen. Metoden kallas för jordslagning och fungerar både för perenner, lökar, buskar och träd. Krukor är, som du skriver, ingen bra lösning. Det fordar mycket tillsyn med vattning och frostskyddat vintertid.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…