Annons
Annons


Fokus på folkhemmet

I fotoutställningen Vardagsrummet visas ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried, Erik Holmén och Karl Erik Granath.


Vardagsrummet fick nytt liv på 50-talet. Foto: Karl Erik Granath

Vardagsrummet fick nytt liv  på 50-talet. Foto: Karl Erik Granath, Nordiska museet

Utställningen är den första delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan presenteras i fem fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Annons

Idén om vardagsrummet som hemmets centrum väcktes på 1930-talet – ett viktigt rum som skulle användas av hela familjen varje dag. Varken finrummet, som hade använts vid högtider, eller köket stämde överens med de nya funktionalistiska idealen om hur familjens samlingsplats borde utformas. Men det tog åtskilliga år innan människor övergav finrumstanken och började möblera på ”rätt” sätt. Funktionalisterna ville kasta ut opraktiska och klumpiga möbler och istället skapa ett modernt och luftigt vardagsrum. Först på 1950-talet slog idealen igenom på allvar. Då riktades också soffa och fåtöljer mot vardagsrummets nya attraktion: tv-apparaten.

 

Bok- och utställningsserie om Folkhemmets rum

De fem rummen, vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan, är representerade i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag våren 2013. Fotoutställningar om rummen kommer att avlösa varandra fram till och med 2015.

På Nordiska museet finns också hemmiljön Folkhemslägenheten, som visar hur ett typiskt boende på två rum och kök kunde se ut i slutet av 1940-talet. I lägenhetens vardagsrum kan besökarna slå sig ner i soffan och lyssna på radioprogram från tiden.

 Var: Nordiska museet i Stockholm.

När: 28 augusti 2013 och tills vidare.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…