Annons
Annons


Fokus på fuchsia

Fuchsia är en favorit för många. Förr var blommorna främst röda och kallades då för Kristi blodsdroppe. Numera finns det fuchsior i många färger och mångfalden är enorm.


Fuchsia

Fuchsians iögonfallande blommor syns fint när krukan har lite höjd. Foto: Blomsterfrämjandet

Många gillar fuchsian för de egensinniga blommornas skull. Tidigare var de främst röda och de gavs då namnet Kristi blodsdroppe. I dag finns det fuchsior i mängder av färgtoner och det gamla namnet används sällan.

Annons

I butik säljs främst hybrider mellan olika arter och mångfalden är enorm, tipsar Blomsterfrämjandet. Det finns vita, rosa, röda, violetta, purpurfärgade samt tvåfärgade fuchsior. Det som gör dem speciella är framförallt de fantasieggande blommorna. Blomknopparna är droppformade och utvecklas därefter till klockliknande enkla eller fyllda blommor, vilka liknats vid dansöser.

Bäst trivs fuchsior i uterummet eller på den inglasade balkongen. Där får de allt ljus de behöver samtidigt som de skyddas från blåst och häftiga regnskurar.

En skyddad plats i trädgården fungerar också fint, speciellt om sommaren är solig och inte allt för blåsig, tipsar Blomsterfrämjandet.

Den kan stå på fönsterbrädan, men då blir blomningen inte lika riklig. Ställ krukväxten på en ljus plats, till och med i full sol.

Fuchsian är känslig för uttorkning under växtperioden så se till att vattna den ordentligt och gärna med svag näringslösning.

Fuchsia gör sig bra när den får hänga så att de vackra blommorna kommer i fokus. En ampel är därför ett utmärkt alternativ liksom en kruka på fot som skapar höjd. Balkonglådor och höga krukor fungerar också fint liksom uppstammade plantor.

Fuchsians vackra blomning varar ända tills den första frosten. Det går att övervintra fuchsiaplantor till exempel i ett frostfritt garage eller jordkällare. Vattna då endast sparsamt och undvik växtnäring från höst till vårvinter. 5–10 grader på vintern är optimal temperatur. Efter vintervilan omplanteras växten. Beskär den hårt om du vill ha en kompakt planta eller putsa lätt om du vill ha en stor planta. Fuchsia har väldigt vackra stammar som framhävs fint på äldre plantor blir äldre.


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…