Annons
Annons


Följ med in i bussen där tv-sändningen görs!


Jag passade på att göra ett besök i den så kallade OB-bussen i går. OB står för Outside Broadcasting och betyder helt enkelt att man liksom sitter utanför arenan och sänder en teveproduktion. Jag var allt lite nervös när jag gick omkring där inne – hjälp vad många knappar!

Annons

Men jag hade en väldigt kompetent guide i form av Jakob Mårskog som är TOM. Som då betyder Technical Operating Manager. Som ni förstår så handlade de flesta frågor jag ställde om vad olika förkortningar betyder…

Det är en enorm produktion att sända tv från Melodifestivalen. Bussen, som ofta har passat på att vara iväg på någon sportproduktion eller liknande de dagar den är ”ledig” från Melodifestivalen, ställs på plats på tisdag kväll varje mello-vecka. Sedan tar det cirka 6-7 timmar på onsdagen för killarna (jag såg faktiskt inte en enda tjej där) att ”rigga” allting innan bussen är redo att köööra 🙂

Trots alla mina frågor så var det enormt svårt att förstå vidden av allt som händer där.

En kille sitter och gör snabbrepriserna som vi får se i teve. Inspelningarna görs alltid från liveframträdandet på lördagskvällen och det är artisterna själva som bestämmer vilken del av låten de vill visa upp i snabbrepriserna. När alla 8 låtarna är med får de välja 10 sekunder, när det bara är 5 låtar kvar är det 20 sekunder och i morgon, när det blir dueller så är det 15 sekunder som gäller. Det kan med andra ord bli lite stressigt för killen som klipper ihop det hela om den sista artisten har valt sina sista 10 sekunder till snabbreprisen…

Två killar sitter och kollar ”bildintagen” från kamerorna. Detta hette något i stil med att ”Binga”.

På nästa station sitter man hela tiden och kollar så att signalerna till och från Stockholm fungerar som de ska.

En kille har koll på tider. Eller om det är två killar, det är det nog.

Sen har vi Olle som sköter grafiken… Ni vet ju alla hur det gick första kvällen – när det visades vem som gått vidare innan Gina sa det. Olle var sådär nöjd med att det blev fel inför 3,5 miljoner tv-tittare kan man säga. Jag ska erkänna att jag inte förstod det tekniska riktigt här heller men det var nåt ”minne” som hade strulat och det var en chans på miljarden att det skulle hända. Snacka om att Olle hade otur.

Ljudtekniker finns såklart. Och de heter inte ”ljudtekniker för de heter ”A-ljud”. Vilket innebär att de är ytterst ansvariga för ljudet då.

Och så har vi alla knappar som bestämmer vilken kamera som ska visas ut i tv-rutan. Det var där jag var lite rädd att svänga för mycket med handväskan kan jag säga…

Christer Björkman själv sitter i mitten och övervakar det hela samtidigt som han pratar med programledarna och andra som jobbar inne i arenan.

Det var några av alla som jobbar inne i OB-bussen. Och de arbetar alltså bara med själva teve-sändningen. Sedan finns det minst lika många personer (eller faktiskt fler) som jobbar med ljudet och ljuset inne i arenan. Totalt är de ca 150 personer i Svt:s crew.

Så det är verkligen inte bara till att samla ihop artisterna och köööra – utan det ligger en massa jobb bakom varenda kameravinkel, strålkastare och ton.

Hälsar otekniska Festival-Johanna 🙂

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZAH8YR9jiTE

Här är knapparna som man trycker på varje gång det ska bytas kameravinkel…

Ljudkille och ljudknappar.

ljudtekniker från Svt

Här har vi ”A-ljud-killarna” Christian Wetterlin och Fredrik Stålne.

 

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

 • Anette

  Jättespännande med det tekniska! Kul att du fick komma in i bussen! Och att väskan inte halade fast i något… 😉

 • Micke F

  Kanonrep, Johanna!

 • Charlotte

  Roligt med en inblick i teknikens värld!

 • Festival-Johanna

  Ja, det hade kunna bli en kul kväll om jag hade fastnat i nåt reglage där 🙂

 • Pingback: Följ med in i bussen som Melodifestivalen sänds från | Allas.se()


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…