Annons
Annons


Folkkär keramiker ställer ut

När Lisa Larsons återvänder till Röhsska museet drygt 60 år efter sin debut, och till samma utställningshall som 1954, är det med en utställning som innehåller både serietillverkad och unik keramik från hela hennes karriär.


Lisa Larson

Katter i stengods, Lisa Larson. Gustavsberg 1965 respektive 1956, höjd 5,5–10 cm. Privat ägo.

Lisa Larson

Samhällsdebatten 1969.

Den första utställningen under Röhsska museets jubileumsår 2016 är en stor retrospektiv över en av Sveriges mest kända och folkkära keramiker, Lisa Larson.

Det var här som Lisa Larson debuterade våren 1954, efter studier vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Den unga talangen värvades snabbt av Stig Lindberg till Gustavsbergs porslinsfabrik, där hon under de kommande decennierna blev en av fabrikens mest produktiva formgivare. Hennes humoristiska figurer och reliefer med djur- och människomotiv blev populära och tillverkades i stora upplagor – vissa finns fortfarande i produktion på Keramikstudion i Gustavsberg.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Utställningen Lisa Larson – Sextio år med keramik bygger till stor del på föremål i konstnärens ägo men innehåller också lån från en rad privata samlingar. Välbekanta modeller blandas med sällan sedda unika pjäser, prototyper, arkivmaterial och referensföremål.

Lisa Larson

Skulptur i stengods, Lisa Larson. Gustavsberg omkring 1960. Tillhör Röhsska museet.

Tidsmässigt spänner utställningen över Lisa Larsons studietid vid Slöjdföreningens skola i Göteborg i början av 1950-talet, via den långa perioden på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–80, till tiden som freelance-designer för Rosenthal, Höganäs Keramik och flera andra svenska och utländska företag. Utställningen innehåller också exempel på de senaste decenniernas samarbete med Franco Nicolosi, som 1990 startade Keramikstudion i Gustavsberg, och 2010-talets formgivning för japanska producenter.

Var: Röhsska museet vid Avenyn i Göteborg.

När: 9 februari till 8 maj 2016.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…