Annons
Annons


Föräldrafritt i Femman


Hur ska det gå för pojkarna och flickorna när där inte finns föräldrar i närheten? Foto:Reveille LLC

PREMIÄR: När den kontroversiella realitydokumentären Föräldrafritt (Boys and Girls Alone) visades på Channel 4 i England förra året fick den stor uppmärksamhet i brittiska medier.

Många kritiker ansåg att programmet var ett socialt experiment som hade gått för långt, och programmet kom snart att kallas för ”Kid Brother”. Nu visas serien på Kanal 5.

Annons

I fyra avsnitt följer vi tio pojkar och tio flickor i åldrarna åtta till elva år som bor tillsammans under två veckor utan några vuxna närvarande. Barnen är uppdelade i två hus, ett för flickorna och ett för pojkarna, och deras föräldrar kan endast följa deras tillvaro via kameror som är monterade i husen. Barnen ansvarar själva för att köpa och laga sin egen mat, sköta sin hygien, sova när de är trötta och sätta regler för sina lekar och dagsuppgifter.

Gilla Allas.se på Facebook

Stereotypa könsroller
I premiäravsnittet anländer barnen till sin nya hemmiljö och lär känna varandra. Med sköna sängar, ett förråd av mat och en massa kul leksaker finns allt ett barn kan tänkas behöva för ett fantastiskt äventyr. Barnen faller snart in i stereotypa könsroller och flickorna bestämmer sig för att baka en kaka och pojkarna startar ett gigantiskt vattenkrig.

Det dröjer dock inte länge innan några av pojkarna, dyngsura efter dagens lek med vattenkanonerna, får anledning att fundera över fördelarna med att ha föräldrar som bestämmer regler och lagar mat.

Bråk hos tjejerna
I flickornas hus uppstår bråk när man ska bestämma vem som ska sova med vem och några av tjejerna känner sig utanför gruppen.

Samtidigt, i en annan byggnad, kan barnens föräldrar följa händelseförloppet via kameror och några av dem tvingas fatta svåra beslut om huruvida de ska ingripa eller låta barnen sköta sig själva. Del 1/4.

Föräldrafritt: Onsdag 29/12 kl 20.00, Kanal 5


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…