Annons
Annons


Föräldrars omsorg ger barnen större hjärna


Ett kärleksfullt föräldraskap utvecklar barnets hjärna.

Barnens hjärnan växer med omsorg och kärlek från föräldrarna. Det visar ny amerikanska forskning.

Små barns hjärnor måste utvecklas innan de kan ta emot nytt lärande och hantera den stress som de kommer att uppleva i skolan. Och omsorgen måste komma från föräldrarna. Det visar en studie på 92 barn, som amerikanska forskare nyligen publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Nya bevis
Fram till idag har det inte funnits några direkta bevis på att en förälders omsorg i högre grad utvecklar den del av hjärnan som kallas hippocampus, än vad omsorgen från en terapeut eller lärare gör. Men den nya forskningen visar att hippocampus hos de barn som fick mycket kärlek från sina egna föräldrar före 6 års ålder var 10 procent större än hos barn som inte fått lika mycket uppmärksamhet.

Hippocampus spelar en stor roll för korttidsminnet samt bildandet av nya minnen. Hippocampus möjliggör bland annat vår förmåga att orientera oss rumsligen, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka i ett tidigare okänt område.

Uppmärksammare
– Vi måste bli mer uppmärksamma på föräldrars uppfostran av barnet, eftersom ett föräldraskap som tidigt fokuserar på vård och omsorg är mycket viktigt för barnets senare utveckling, säger Joan Luby, VD på Washington University Medical School och ansvarig för projektet.

Lockande gåva
92 barn observerades medan de satt bredvid en förälder, oftast mamman, medan denne fyllde i olika handlingar. Framför barnet hade forskare placeradet en gåva, som först fick öppnas efter 8 minuter.

Ett team av andra forskare som inte kände vare sig mödrar eller barn i förväg, observerade vilken metod föräldern använde sig av för att hålla sitt barn ifrån gåvan. En stödjande förälder förklarar för barnet hur lång tid som är kvar och håller därefter barnet sysselsatt med samtal.

Magnetröntgen
Experiment upprepades fyra till sex gånger innan barnet, då mellan 7 och 13 års ålder, fick genomgå en MR-undersökning av hjärnan.

Forskarna drar slutsatsen att mängden stöd och vård från föräldrar är av stor betydelse för barns storlek på hippocampus. Ju bättre utvecklad den delen av hjärnan är, desto bättre klarar barnet sig när det börjar i skolan


(1)
(0)


Annons

  • sonia

    detta är en ytterligare bevis på varför små barn behöver sina föräldrar i närheten , istället för att vara på förskolor 12 h per dag och veckorna fyllda med massa aktiviteter.

  • Mikael Frohm

    Barn kanske mår bra av både och, dvs snälla föräldrar, duktiga pedagoger och kul lekkamrater…


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…