Annons
Annons


Därför ska du INTE bädda din säng!

Glöm krångliga överkast och prydliga kuddar. Nu uppmuntrar experter oss att lämna sängen obäddad.


Kvinna ligger utsträckt på en säng.

Härligt! Nu kan du med gott samvete låta bli att bädda din säng!

De flesta av oss börjar nog dagen med att bädda sängen. Vad många inte vet är att vi samtidigt bjuder in till fest för 1,5 miljoner kvalster. Det är så många småkryp som i genomsnitt bor mellan våra lakan.

Annons

Kvalster-sangenKvalster är mikroskopiskt små sängdjur som tillhör släktet spindlar. De lever på svett, fukt och gamla hudavlagringar. När vi under natten vänder och vrider oss i sängen lämnar vi spår på sängkläderna i form av tappade hudceller. Mumsigt, tycker kvalstren.

På morgonen, när vi enligt god uppfostran bäddar vår säng, bäddar vi samtidigt in småkrypen i en perfekt mörk miljö på 20 grader, full av fukt och hudflagor. Kvalstren kalasar sedan på födan och förökar sig hela dagen medan vi är borta – tills vi kryper ner i sängen igen och ger dem ny mat.

Slipper allergi

Det stora problemet är att avföringen som krypen lämnar efter sig kan orsaka både allergi och astma. Detta medför att vi vaknar med nysningar, rinnande näsa, kliande ögon och besvär med luftrören.

Därför rekommenderar nu experter oss att lämna sängen obäddad på morgonen och i stället bädda på kvällen. Chansen är då stor att småkrypen har dött innan vi ens kommit hem.

– Kvalster kan bara överleva genom att ta in vatten från atmosfären via sina körtlar på utsidan av kroppen. Något så enkelt som att lämna sängen obäddad under dagen tar bort fukt från lakan och madrasser så att kvalstren blir uttorkade och dör, säger Stephen Pretlove, professor vid Kingston University i London.

Läs också: 7 växter som renar din luft hemma!

6 tips för att bli av med kvalster:

1. Sluta bädda sängen. Låt den i stället exponeras för fräsch luft och ljus.

2. Vädra sängkläder regelbundet i uteluften.

3. Byt lakan var fjortonde dag. Tvätta i minst 60 grader.

4. Tvätta kuddar och täcke varannan månad.

5. Ta bort mattor, stoppade möbler och onödiga textilier från sovrummet.

6. Dammsuga och torka golvet en gång i veckan.

Läs också: 9 matvaror du kan städa med!

Källa: New Zeeland Herald

LÄS OCKSÅ


(285)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…