Annons
Annons


Detta händer i kroppen när du dricker kaffe!

Ta en kaffepaus – och stärk din hälsa! Flera studier påvisar kaffets gynnsamma effekter på kroppen. Här är 8 skäl till att ta en kopp extra!


Kvinna med kaffekopp.

Kaffe kan göra underverk för din hälsa!

1. Hjärtat stärks
Ett dagligt intag av kaffe, cirka en till två koppar, sänker blodtrycket och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Kaffe gör hjärtats kärl mer elastiska och har flera positiva effekter på blodkärlen i övrigt.

Annons

2. Hjärna skärps
Studier visar att risken för att bli dement minskar med hela 70 procent om du dricker tre till fem koppar kaffe om dagen. Även risken för andra minnesrelaterade sjukdomar minskar med uppemot 60 procent vid intag av minst tre koppar per dag.

Gilla Allas.se på Facebook

3. Kroppsfett förbränns
Koffeinet i kaffet påverkar ämnesomsättningen så att kroppen förbränner fett mer effektivt. Dessutom ökar vår uthållighet vid träning och motion.

4. Stress lindras
Ny forskning visar att lagom med kaffe bidrar till att sänka nivåerna av kortisol – kroppens eget stresshormon. Kaffedrickare har 20 procent lägre kortisolnivåer i kroppen efter att de blivit utsatta för stress, jämfört med personer som inte dricker något kaffe alls.

Läs också: Bildextra! Minns du Cirkel-kaffe och de gamla mjölkpaketen?

5. Diabetes motverkas
Enligt studier minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes med 50 procent för dem som dricker minst två koppar kaffe per dag. Anledningen är ämnet klorogensyra, som finns i kaffebönan och som sänker blodsockernivån.

6. Cancerrisken minskar
Kvinnor som dricker minst en kopp kaffe om dagen löper 25 procent lägre risk att drabbas av bröstcancer. Även andra cancertyper som prostata-, strup-, tarm- och levercancer motverkas.

7. Lyckokänslor väcks
Fyra koppar kaffe eller mer per dag sänker risken för depression med 10 procent. Det är antioxidanterna i kaffet som gör oss lyckligare, enligt forskarna.

8. Livet förlängs
Dödligheten bland de kaffedrickande personerna är 10 procent lägre än bland dem som undviker kaffe, visar forskningsresultat. Risken att dö i förtid minskar dessutom för varje kopp kaffe vi dricker – dock upp till 4-5 koppar per dag.

Läs också: 7 saker du kan göra med kaffesump!

Källor: Dagens Medicin, The Independent, Fox News m.fl.

LÄS OCKSÅ


(2.21k)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…