Annons
Annons


Låt uteplatsen blomma upp!


Vackra höstblommr i ärligt rosa eller lysande gult.

Härligt rosa eller lysande gult. Dekorera med din favoritfärg i krukor och planteringar. Foto: Blomsterfrämjandet

Gör höstfint i entrékrukor, balkonglådor och kanske också på några utvalda platser i trädgården. Det finns ett enormt utbud av härliga prydnadsgräs, perenner och sommarblommor och det är inte längre så viktigt att växterna i dina krukor passar bra ihop rent växtmässigt utan de kan blandas i stort sett hur som helst.

Annons

På hösten avtar växternas växtkraft och de växer inte särskilt mycket efter att de har planterats. Därför är det viktigt att plantera tätt. Välj gärna växter med lite utslagna blommor. Blommorna håller länge i de svalare hösttemperaturerna och väldigt knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Här är en handfull av Blomsterfrämjandets favoriter i sensommar- och höstplanteringarna.

Cyklamen

Cyklamen finns i en mängd former och storlekar och i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt. De tål någon minusgrad och blommorna varar länge vid svala temperaturer. Genom att plantera många tillsammans blir effekten imponerande.

Alunrot

Alunrot är en perfekt utfyllnadväxt. På senare år har det kommit mängder av spännande sorter med vackra bladverk i olika nyanser av gult, rött, grönt, brunt och purpurrött.

Fördelen med alunrot är att plantorna håller sig fina hela vintern till exempel tillsammans med ljung. När det sedan är dags att plantera vårlökarna kan alunroten få flytta ut i trädgården eller fungera som bas även i vårkrukan!

Höstglöd/våreld

Höstglöd/våreld eller Kalanchoe är tåliga blommor som gör sig utmärkt även ute. Den har dekorativa blommor i många färger, former och storlekar, dubbla eller enkla. Det enorma utbudet av färger gör att växten kan addera färg i önskad kulör till planteringarna.

Höga gräs vajar vackert för vinden hela vintern.

Höga gräs vajar vackert för vinden. Allra finast blir de när frosten klär stråna.

Prydnadsgräs

Gräsen skänker skönhet hela hösten och vintern. När termometern visar på minus glittrar ax och vippor av frost och gräsen är som allra tjusigast. Även blåsiga och kalla höstdagar när gräsen vajar i vinden skänker de skönhet och liv. Dessutom ger gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.

Höstfägring

Höstfägring kallas höstblommande perenner, härdiga annueller och vackra prydnadsgräs som odlarna själva komponerat. Blandningarna innehåller sorter med vackra blad och fina blomställningar som ger skönhet till planteringarna även efter avslutad blomning. Fråga efter blandningen i din växtbutik. Arter som ingår i höstfägringssortimentet varierar men det kan till exempel vara olika sorter av hebe, sedum, silvergirlang, höstaster, vitlysning, helgonört, rudbeckia, höstanemon, prydnadsgräs och salvia.

Planteringstips

Nu när sommaren övergår till höst är det en bra tid att plantera perenner, buskar och träd i trädgården. Det är även dags att sätta blomsterlökar inför våren.

Att plantera växter på hösten är bra eftersom växtkraften har avtagit och de i stället kan satsa på att utveckla rotsystemet. Behovet av vattning är inte heller lika stort nu som på våren.

Det går bra att plantera så länge det går att gräva i marken. Växterna hinner i regel rota sig innan vintern om de inte planteras strax innan tjälen kommer. I sådana fall måste växterna behandlas som nyplanterad på våren och vattnas rikligt.

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…