Annons
Annons


Forskare: Gifta par ger upp för lätt – skiljer sig i onödan

Många ger upp innan de gett sitt äktenskap en ärlig chans – men att stanna i en olycklig relation kan vara positivt i längden, hävdar brittiska forskare.


Foto: Shutterstock

Majoriteten av de gifta par som är missnöjda med sitt äktenskap runt tiden när deras första barn föds kommer att bli lyckliga igen – om de fortsätter att vara gifta. Detta visar en ny brittisk studie med omkring 10 000 deltagare.

Annons

Att ha det kämpigt under småbarnsåren är inte ovanligt – det innebär stora påfrestningar för en relation att anpassa sig till livet som föräldrar med allt vad det innebär i form av ökat ansvar, ekonomiska utmaningar, olika syn på föräldraskap och brist på egentid och sömn.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs även: 9 tecken på att din man blivit en gubbe

För snabba att skilja sig

Men bland de par som uppgav att de var missnöjda med sitt äktenskap runt tiden då de blev föräldrar för första gången var hela 68 procent lyckliga när de fick frågan igen tio år senare. Nästan en tredjedel – 27 procent – av de som tidigare varit olyckliga gav nu sitt äktenskap högsta betyg, 7 av 7 poäng.

Många gifta par är alltför snabba med att skilja sig när relationen prövas under tuffa perioder, menar forskarna.

Kan ta sig igenom svåra perioder

Men att hålla ut även när äktenskapet inte är på topp kan löna sig i längden – att ta sig igenom motgångarna kan snarare stärka relationen.

Läs även: 7 knep – så får du en potentiell partner på fall

– De flesta äktenskap har sina olyckliga stunder, men om man bortser från de relationer som innehåller misshandel kan de flesta par arbeta sig igenom sina svårigheter för att bli lyckliga längre fram, säger forskaren Harry Benson.

Studien pekar på att ett sätt att vårda äktenskapet är genom regelbundna dejter på tu man hand. De par som gick på dejt en gång i månaden sänkte risken för skilsmässa med 14 procent.

Läs mer: 7 tecken på att din partner älskar dig

Text: Malin Karlberg

Källa: Red

LÄS OCKSÅ


(24)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…