Annons


Forskarna: Så ska smörsyra hjälpa IBS-patienter

Mer än var tionde personen i Sverige lider av IBS. Nu vill forskare i Örebro prova en ny metod för att lindra besvären – med hjälp av smörsyra, rapporterar Vetenskapsradion.


Bild: IBL

IBS, irritable bowel syndrome, innebär att du har en lättretbar eller överkänslig tarm. Uppemot 15 procent av Sveriges befolkning kan vara drabbade och i nuläget finns ingen effektiv behandling.

– Sjukdomen kännetecknas av återkommande smärta och obehag i buken, i kombination med diarré eller förstoppning, säger forskaren Rebecca Wall vid Örebro universitet.

Annons

Men nu vill forskarna hitta en ny metod för att lindra besvären, rapporterar Vetenskapsradion.

Lindrande effekt

Forskarna vill prova att exponera tarmen för smörsyra. Enligt forskarna har ämnet en antiinflammatorisk effekt och hos IBS-patienter finns det mindre smörsyra i tarmen jämfört med hos friska patienter. Ämnet skulle därför kunna ha en lindrande effekt.

Bild: IBL

Tidigare försök har genomförts på cellnivå i provrör och på djur.

– Vi ska använda en experimentell modell där vi studerar små vävnadsbitar från tarmen samt blodprover från en och samma försöksperson, innan och efter det att vi exponerat tarmen för smörsyra. Vi kommer att studera detta hos både friska personer och hos IBS-patienter, säger Rebecca Wall.

Läs också: Hur vet man att man lider av IBS? Experten svarar!


(27)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…