Annons


Forskarna varnar: Lämna inte din plats åt gamla på bussen

Det kanske låter grymt, men forskarna har goda anledningar för sina uppmaningar.


De flesta av oss vet att vi bör ställa oss upp och lämna plats för våra seniora medborgare i kollektivtrafiken, även om alla kanske inte faktiskt gör det. Men nu har en forskare stuckit ut hakan och gett alla dessa okänsliga människor rätt. Vi ska låta de gamla stå, säger han.

Annons

– Vi måste uppmuntra till aktivitet allt eftersom vi blir äldre – inte säga åt gamla att lägga upp fötterna, säger Oxfordprofessorn Muir Gray, som även är klinisk rådgivare åt Folkhälsomyndigheten i England, till Brittish Medical Journal.

Gilla Allas.se på Facebook

– Och tänk efter en extra gång innan du ger upp din plats på bussen eller tåget till en äldre person. Att stå upp är bra träning för dem.

I rapporten i den medicinska tidskriften resonerar även ortopedkirurgen Scarlett McNally att träning kan vända hälsoförfallet bland äldre och hålla dem ifrån utökat vårdbehov.

”Många av de krämper och sjukdomar man ådrar sig senare i livet handlar inte om ålder, utan om inaktivitet”, skriver hon i rapporten.

”Ju mer vi tränar, desto bättre.”

Frågan är om vi kommer vilja säga åt pensionärerna att de får stå ”för sitt eget bästa”, men vi kan åtminstone se till att ta några fler promenader med våra äldre!

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också: 9 fantastiska fördelar med att vara pensionär!

Kvinnlig pensionär.

Det finns många fördelar med att vara pensionär!


(455)
(0)Annons

 • Mr.dava

  Det var väll det dummaste jag har hört, ska de va bättre att dom kör bil (fast dom kanske inte får för läkaren) eller tar färdtjänst, som dom kanske har rätt till?! Det är motion nog att ta sig till bussen och därifrån.

  Klart man ska lämna sin plats för äldre och gravida.

  /
  40 årig undersköterska.

 • Susanne

  Så korkat. Många äldre klarar helt enkelt inte av att stå upp på allmänna kommunikationer. Och faller man som äldre blir skadorna allvarliga.


Annons

Laddar nästa sida…