Annons


Forskning: Socker skapar INTE beroende

I en färsk studie ville man undersöka vilken effekt olika typer av socker har på bland annat ämnesomsättningen i kroppen. Studien är gjord på råttor, och resultaten går inte att direkt överföra på människor.


Glukos och fruktos, som 
finns i vanligt tillsatt socker och därmed i läsk, godis, bakverk och andra söt-
saker, hade en del negativa effekter 
på försöksdjurens blodfetter och insulinkänslighet. Glukos och fruktos finns även i frukt och grönt, men 
då får vi i oss mindre mängder och tillsammans med andra viktiga näringsämnen, säger näringsfysiolog Ingrid Larsson.
Rekommendationen är fortfarande att vi borde minska intaget av socker ganska rejält. Men därifrån är det långt till att kalla socker för ”det vita giftet”.
– Redan från vårt första andetag tycker vi om den söta smaken. Den finns i modersmjölken som ger oss trygghet, mättnad och välbefinnande.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Viktigt att äta rätt
Forskningen är mycket tydlig med att den mycket höga konsumtion av socker som många har i dag innebär en risk för hälsan.
● Att äta för mycket socker har kopplats till blodfettsrubbningar, låg nivå av ”det goda kolesterolet” HDL, hög nivå av triglycerider (fett i blodet) och hög nivå av ”det onda kolesterolet” LDL. Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. För mycket socker i kombination med fetma kan också leda till typ 2-diabetes. Man tröttar ut bukspottkörteln så att den inte kan producera tillräckligt med insulin.
● Att äta mycket socker kan orsaka viktökning, vilket i sin tur ger en ökad risk för vissa cancerformer. Sockret i sig ger inte direkt cancer.
–  Men det betyder inte att vi behöver sluta äta socker eller undvika mat och dryck med söt smak. Socker i små mängder är inte farligt i sig, förutsatt att det hamnar inom ramen för en välbalanserad kost, säger Ingrid Larsson.

Skapar inte beroende
Socker är inte beroendeframkallande, visar en ny rapport. Forskarna har länge tvistat om huruvida man kan bli beroende av mycket socker och till och med få abstinenssymtom när man försöker dra ner på sötsaker.
Man har sett abstinens i djurförsök där man gav stark sockerlösning. När sockret togs bort fick försöksdjuren abstinenssymtom i form av skakningar och darrningar.
– Men det finns i dag inga studier som visar beroende och abstinenssymtom hos människor, säger Ingrid Larsson, som studerat detta tillsammans med bland andra Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet. I alla fall inte i medicinsk bemärkelse. Det går inte att jämföra med att vara beroende av nikotin eller andra droger som går in och påverkar hjärnan direkt.
Claude Marcus har sagt:
–Vi vetenskapsmän ska inte skrämma människor genom att använda felaktiga begrepp som sockerberoende. Det finns ett kommersiellt intresse kring sockerberoende och att göra människor till offer. Många aktörer tjänar pengar på ”sockeravgiftningar”. Jag tycker männi-skor ska få en chans att använda sunt förnuft och slippa skrämselpropaganda.

Av Susanna Hauffman
Foto: Shutterstock


(43)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…