Annons
Annons


Förskolans besök ökar livsglädjen hos de äldre

Många äldre känner sig ensamma och vill ha mer gemenskap. Nu får pensionärerna på två äldreboenden i Oxelösund regelbundna besök – av förskolebarn. "Det är roligt att våra tjejer tar hit dem, för annars blir det långsamt att sitta så här", säger Birgit Friberg, 87.


Pensionärerna på Björntorps och Sjötångens äldreboenden i Oxelösund utanför Nyköping har numera regelbundna aktiviteter på sitt schema, tack vare undersköterskorna Sara Göransson och Marita Lindh. Sedan maj förra året jobbar de heltid som aktivitetsinspiratörer med uppgift att aktivera de äldre och hitta på roliga saker för dem att göra.

Annons

Satsningen, som pågår året ut, är en del i ett nationellt projekt där kommuner får ta del av sammanlagt sju miljarder kronor som staten skjutit till för att öka bemanningen inom äldreomsorgen, något P4 Sörmland rapporterat om. Kommunerna får själva bestämma hur pengarna ska användas inom de givna ramarna, och i Oxelösund var valet självklart – en mer aktiv vardag för de äldre.

”Ger livskvalitet”

Varannan vecka får de boende träffa barn från förskolan Regnbågen som kommer på besök.

Gilla Allas.se på Facebook

– De här mötena över generationsgränserna är väldigt bra och uppskattade. Det ger de äldre livskvalitet och livsenergi, för barnen piggar upp i vardagen och påminner dem om egna barn och barnbarn. Så fort barnen kommer blir det en annan stämning, säger Marita Lindh och Sara Göransson.

En av pensionärerna visar barnen en bild på tulpanodlingar i Holland. Bild: Privat

”Jag är så nöjd”

Birgit Friberg, 87, har bott på Björntorp i tre år och uppskattar träffarna med barnen.

– Det är roligt. De var lite fundersamma på hur vi bor så de var här hos mig och tittade en gång. De var mycket imponerade av min säng, att den gick att höja och sänka. Tjejerna i personalen sa sen att de hade pratat om det länge efteråt. De hade kommit hem och sagt att de ville ha en likadan säng som de har på Björntorp, säger hon.

Birgit har egna barnbarn och barnbarnsbarn och tycker därför mycket om att få besök av Regnbågen.

– De hittar alltid på något nytt och vi får vara med och hjälpa till. Det är roligt att våra tjejer tar hit dem och ordnar lite underhållning, för annars blir det långsamt att sitta så här. Jag är så nöjd med dem.

Birgit Friberg på Björntorps äldreboende visar barnen sitt rum. Bild: Privat

Trevande start

Besöken uppskattas också av barnen, intygar Hanna Enbom, förskolelärare vid Regnbågens förskola.

– Det var lite trevande till en start, men det är ju inte konstigt i och med att det är nya människor man träffar. Sedan har det blivit mer och mer samspel för varje gång. De tycker att det är jättehärligt och pratar mycket om det hemma också. Det värmer att se hur relationerna byggs upp för varje gång vi går dit.

Förutom träffarna med barnen arrangerar Marita Lindh och Sara Göransson också en rad andra aktiviteter för de boende. Snart ordnas ett alternativt Vasalopp och lite längre fram planeras en tur med kommunens ”tuff tuff-tåg”, en multikulturell festival, en vårfest och en 50-talsfest.

– Det ska vara så tidstypiskt som möjligt, med musik och 50-talsfika med radiokakor och hallongrottor.

Bidrar till gemenskap

Marita och Sara säger att det ökade antalet aktiviteter var ett önskemål från de äldre själva.

– Man har gjort undersökningar som visat att många upplevde att de var ensamma och att de behöver den här gemenskapen som aktiviteterna leder till.

De rekommenderar andra kommuner att ta efter deras exempel.

– Det här är världens bästa jobb, brukar vi säga. Det behövs ju och det skänker jättemycket glädje till många. Vi gör skillnad varje dag här på jobbet och man märker att de äldre är mycket gladare och upplivade.

Av Minna Wallén-Widung

LÄS OCKSÅ


(39)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…