Annons
Annons


Förslag på cykelhjälmslag för alla

I Sverige är det lag på att alla barn under 15 år ska bära hjälm när de cyklar. För vuxna är det frivilligt, men nu går tre organisationer samman för att driva igenom en generell lag för alla.


Familj som cyklar med hjälm.

Snart kan det bli lag på att hela familjen ska bära cykelhjälm.

Endast 3 av 10 vuxna använder hjälm när de cyklar. Detta trots att antalet skadade cyklister ökar varje år.

Förra året skadades över 12 000 cyklister i trafiken. Det är cirka 30 personer per dag. Att cykla är numera bland det farligaste du kan göra i trafiken. Under föregående år dödades 36 personer och 521 skadades svårt för att de inte bar hjälm.

Bostadsort styr

Användningen av cykelhjälm varierar kraftigt beroende på bostadsort. I Stockholm använder nästan 7 av 10 hjälm. Västmanland och Örebro län har lägst cykelhjälmsanvändning i hela riket, där använder endast drygt 2 av 10 hjälm.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

För att rädda fler liv i trafiken går nu NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande), Hjärnfonden och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft samman och föreslår en cykelhjälmslag även för vuxna.

– NTF:s nationella mätning visar att cykelhjälmsanvändandet bland vuxna inte ökar, snarare tvärtom, därför anser vi att man så snabbt som möjligt måste införa allmän cykelhjälmslag annars kommer ännu fler cyklister dödas och skadas i framtiden, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Billig livförsäkring

Även Hjärnfonden och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft understryker betydelsen av en generell lag.

– Cykelhjälm borde vara obligatoriskt för alla. Hjälmen är en billig livförsäkring och kan vara skillnaden mellan liv och död. Därför är det så viktigt att alltid använda cykelhjälm, menar Hjärnfondens generalsekreterare Gunilla Steinwall tillsammans med Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts förbundssekreterare Johan Beckman.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…