Annons
Annons


Först polisen – sen Missing People!


fsfs

När försvunnen är ett faktum. Foto: Åsa Westlund, Missing People Sweden

Organisationen Missing People har under senare tid blivit rosade för sin enorma insats vad gäller att hjälpa bland annat polisen  att hitta försvunna personer. Anhöriga hör av sig till organisationen och anmäler allt från personer som varit försvunna i flera dagar till vilsna svampplockare i skogen.

Annons

Tack vare deras enorma kontaktnät via sociala medier når Missing People ut till många frivilliga i kampen om att söka efter försvunna personer. Att själv vara uppmärksam och medveten när man går ut i skog och mark minskar även det risken för att någon anhörig ska behöva anmäla ditt försvinnande. Missing People Sweden ser sig själva som ett komplement till de resurser som redan finns i samhället när det gäller att finna försvunna personer. Vid cirka 70-75% av alla skallgångar hittas personen vid liv.

Gilla Allas.se på Facebook

– Den här typen av mobilisering och det här antalet människor som ställer upp vid skallgång kan ingen annan organisation göra i Sverige. I allt större utsträckning kontaktar polisen oss och ber oss om hjälp. Säger Kenneth Söderlund, mediaansvarig på MPS.

Organisationen MPS har 25 lokalavdelningar i Sverige. Drygt 21.000 människor i Sverige har anmält sig med namn, mobilnummer och angett det län man bor i. När det blir skallgång i det län man angivit får man ett sms med information om samlingsplats, datum, tidpunkt och kontaktperson.

Nu på hösten är det gott om såväl bär som svamp i skogen. Det innebär att många kommer att gå ut i skog och mark för att plocka den närmaste tiden. Det betyder också en ökad risk för att gå vilse och det kan bli ett försvinnande som anmäls till Missing People Sweden.

Några råd till dig som går ut i skogen:

– meddela dina anhöriga vart du går

– berätta för anhöriga när du beräknar vara tillbaka

– gå helst inte ensam

– ta med en fulladdad mobil, så att du kan kommunicera med dina anhöriga en över en längre tid

– har du en smartphone, installera gärna en GPS tjänst som dina anhöriga kan spåra

– ha gärna färgglada kläder, så att du syns (gärna reflexväst)

– ta med något att äta och dricka, vatten är viktigt och gärna också godis

– ta med tändstickor/tändare och förvara torrt

– ta med en kniv

– ta med karta och kompass

– ta gärna med en visselpipa

dffdfs

Var förberedd för alla oförutsedda situationer.

Om du går vilse:

Hittar du en väg eller större stig följ denna. Kommer du fram till en höjd kan du ta dig upp på denna för att få en överblick. Tänk på att vara försiktig! Vänta inte för länge med att larma 112, särskilt inte om det börjar bli mörkt. SOS Alarm kan spåra de flesta telefoner idag. Välj helst en plats där du är synlig och stanna kvar där när du har larmat.

Vad ska man tänka på när man är ute med Missing People och letar?

1. På plats får du reda på vad du ska söka, hur du ska söka, hur man gör med fynd, hur länge man ska hålla på.

2. Klä dig efter vädret och tänk på att ha bekväma skor. Ta med dryck och energi i form av t ex choklad, kex och frukt.

3. Tystnadsplikt – det är inte tillåtet att ta bilder i samband med skallgången. Sökande ombedes att inte ha mobiler påslagna under skallgången.

Varför ska man delta i skallgång?

– Om någon kär anhörig till mig försvinner så hoppas jag att varenda människa som har möjlighet hjälper mig och min familj att hitta den anhörige! Om jag tycker så – då måste jag ju rimligen agera på samma sätt när andra medmänniskor råkar ut för det fruktansvärda. Medmänsklighet omsatt i praktisk handling är nog det vackraste som finns. Menar Kenneth Söderlund.

Vad ska man tänka på när man blir av med någon?

1. Ring polisen!

2. Kontakta Missing People

3. Kontakta släkt och vänner till den försvunne personen som du vet att hon/han brukar umgås med. Be dem i sin tur att ringa till andra så att man skapar en kedja.

4. Om personen i fråga har sin mobil med sig så ska man naturligtvis ringa. Är mobilen avstängd så skickar man sms!

 

AV LIV BINKOWSKI

 

 


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…