Annons
Annons


Första hjälpen för ditt husdjur!


hund med bandage

I vardagen kan det lätt inträffa olyckor. Din katt kanske får en sårskada när den klättrar över ett staket eller din hund kanske får värmeslag en varm sommardag. Skulle en allvarlig olycka inträffa och husdjuret behöver hjärt- och lungräddning eller konstgjordandning är det viktigt att veta hur man ska agera. Ditt agerande kan i vissa situationer vara avgörande för husdjuret liv.

Annons

När olyckan inträffar
När du upptäcker att ditt husdjur har drabbats av en olycka är det viktigt att du som människa håller dig lugn för att inte stressa upp husdjuret i onödan. Börja med att kolla igenom följande: 

1. Medvetande – Se efter om husdjuret är vid medvetande. Försök att få kontakt genom att skaka lite försiktigt och se efter om det reagerar.
2. Andning – Se till så att luftvägarna är fria. Har slemhinnorna en blåaktig ton kan husdjuret ha andningssvårigheter
3. Puls – Se efter så att husdjuret har puls. Det gör du genom att känna på sidan av bröstkorgen bakom armbågen.

När du kontrollerat de tre punkterna är det dags att utefter ditt djurs tillstånd fortsätta enligt följande:
* Har ditt husdjur ingen puls och ingen andning? Påbörja hjärt- & lungräddning.
* Har ditt husdjur puls men ingen andning? Påbörja konstgjord andning.
* Har ditt husdjur puls & andas? Gör en överblick för att se hur husdjuret är skadat och om du behöver kontakta en veterinär.

Så här fungerar hjärt- & lungräddning (gäller för hund och katt)
Husdjuret ska ligga i sidoläge. Du börjar med att lägga en handflata på de sista revbenen och ger ett par kraftiga kompressioner på bröstkorgen. Om du inte ser några tecken på andning eller puls stänger du husdjurets mun och sätter läpparna om nosen och blåser försiktigt fem andetag. Se efter om bröstkorgen lyfter sig. Lägg sedan handflatorna mot bröstkorgen strax bakom/ovanför armbågen. Med raka armar trycker du ner bröstkorgen 30 gånger i snabb följd. Ge ytterligare två andetag, fortsätt sedan med hjärtmassagen. Upprepa 30 tryck/ två andetag till puls och andning återkommer.

Så här fungerar konstgjordandning (gäller för hund & katt)
Stäng husdjurets mun och forma dina läppar om nosen. Blås försiktigt och se om bröstkorgen reser sig. Ta det försiktigt då små djur har små lungor. Andas med ca 20 andetag per minut till andningen kommer igång.

Första hjälpen väska
Att ha en egen första hjälpen väska, endast avsedd för ditt husdjur, tycker vi är att rekommendera.  Det är då lättare att hålla isär till exempel din egen termometer från husdjurets.  Denna väska är framtagen av Veterinären.nu och innehåller också en första hjälpen guide som är exklusivt framtagen för hund och katt. Väskan finns att köpa på Vetzoo.se

 forstahjalpenvaska

Detta innehåller väskan:
Första hjälpen guide
Fästingplockare Trix
Digital febertermometer
Trubbig sax i stål
Trubbig pincett
Sårtvätt natriumklorid
Gasbinda
Stor steril kompress
Lite steril kompress
Polster bomull
Kirurgisk tejp
Smal elastisk bandagelinda
Bred elastisk bandagelinda
Långa sterila tops
Gummihandskar utan puder
Blå förbandslåda i nylon

Vill du läsa mer utförligt om första hjälpen för hund & katt har veterinären Fredrik Ståhlberg skrivit en handbok. Den hittar du här!

LÄS OCKSÅ


(27)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…