Annons
Annons


Första hjälpen för törstiga

Så här lockar du torvjord att ta till sig vatten igen!


Törstiga, frodiga växter som passionsblomma planteras säkrast i rejäla krukor.

Törstiga, frodiga växter som passionsblomma planteras säkrast i rejäla krukor.

Hej!
Jag har en passionsblomma som slingrar sig runt ett fönster. Tyvärr fick den för lite vatten när vi var på semester, vilket verkar ha tagit knäcken på den. De flesta bladen har ramlat av, och den suger inte längre upp nästan något vatten. Finns det något man kan göra för att rädda den, om det inte redan är för sent? Klippa ned den?
mvh,
Johanna

Annons

Hej Johanna!
Så tråkigt att din praktfulla växt drabbats av torka… Passionsblomman är en hungrig och törstig växt vars frodiga bladverk behöver mycket vatten. Ett sätt att underlätta skötseln är att från början plantera i stora krukor som rymmer mer jord och vatten.
Du skriver att den inte suger upp vattnet. Jag förmodar att jorden består till stor del av torv. När torv väl torkar ut vill den inte ta till sig vatten, utan stöter snarare bort fukten. Ett sätt är därför att sänka ner hela krukan i en hink som fylls helt med vatten. Snart strömmar bubblor upp, det är luftporerna som nu fylls med vatten. Låt sedan jorden dra vatten i ett halv dygn. Då kommer till slut torvjorden att åter ta till sig vatten och bli ”sig själv” igen. Klipp också gärna ner plantan rejält, som du föreslår.
Välj framgent helst en krukväxtjord med lerblandning som är betydligt mer torktålig än torvjord som snabbt torkar ut. T ex Blomsterlandets yrkesjord innehåller lera.

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…