Annons
Annons


Älgkalvar orsakar olyckor

På våren stöter älgkorna bort sina fjolårskalvar. Risken är stor att kalvarna irrar ut på vägarna och det kan orsaka trafikolyckor med stora skador.


älgkalvar trafikolyckor

Älgkalvar som stötts bort av sina mammor orsakar många trafikolyckor.

Nu är risken extra hög för viltolyckor i samband med att älgarnas fjolårskalvar tar sig ut på vägarna. Hittills i år har över 1 450 älgolyckor rapporterats. Totalt förra året inträffade 4 914 kollisioner med älg.

Annons

Innan älgkon ska föda i maj stöter hon bort fjolårskalven som då måste klara sig själv.

– Den stackars kalven blir förvirrad och stressad och irrar sig lätt ut på vägarna. Det gäller att vara lite extra uppmärksam, säger Ifs representant i Nationella Viltolycksrådet, Lars Silfverswärd.

Förra året skedde enligt Nationella Viltolycksrådet drygt 48 000 viltolyckor. Krock med rådjur är vanligast, men drygt var tionde kollision är med en älg. Omkring 300 av dessa älgolyckor brukar inträffa i maj.

Man bör vara extra försiktig i gryning och skymning då djuren oftast är i rörelse. Det är viktigt att ha uppsikt både på vägen och på terrängen runt omkring.

Vid skogskanter, kalhyggen, områden där viltstängslet börjar och slutar samt vattendrag vid ena sidan av vägen är risken som störst.

– Om du ser ett djur vid sidan av vägen ska du blända ner till halvljus och låta bli att tuta. Skrämmer du djuret kan det bli oberäkneligt. Ser du ett djur springa över vägen får du vara beredd på att det kan komma minst två eller tre till, säger Lars Silfverswärd.

Att köra på en älg kan i värsta fall leda till dödsfall. De senaste tio åren har i snitt fem personer per år omkommit i krock med älg.

Om du krockar med ett vilt djur

  • Ring polisen på 112. Om du inte polisanmäler en viltolycka riskerar du böter.
  • Olyckor med tamdjur och renar ska i första hand anmälas till djurägaren och i andra hand till polisen.
  • Gå helst inte fram till djuret om det är skadat. Det kan bli stressat och gå till attack.
  • Sätt ut varningstriangeln.
  • Märk ut platsen så att eftersöksjägaren lättare kan spåra upp det skadade djuret.
  • Om djuret har dött och ligger vid sidan av vägen ringer du polisen på telefon 114 14. Kom ihåg att märka ut platsen.

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…