Annons
Annons


Frågor och svar om RUT- och ROT-avdrag


rut avdrag vid städning

Vad betyder egentligen ROT- och RUT-avdrag? Hur fungerar det? För vilka tjänster gäller det? Sajten Dorunner.se har sammanställt en lista över vanliga frågor och svar:

1. Vad är ROT- och RUT-avdrag?

Annons

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag, om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och som du bor i.
Det arbete som du söker rutavdrag för, ska tillhöra hushållsarbetets kärnområde och utföras i en bostad som du bor i eller använder som fritidsbostad. Exempel på arbete som berättigar till RUT-avdrag är städning, rengöring, tvätt, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete.

 

2. Varför finns ROT- och RUT-avdraget?

Sammanfattningsvis kan man säga att avdragen tillkom för att stimulera hushållen att köpa dessa tjänster “vitt” istället för “svart” som var vanligt förekommande i dessa branscher. Anledningarna till att undanröja branscher och företag som inte skattar inkomster och arbetskraft är många.

 

3. Hur mycket avdrag för man göra?

Skattereduktion för rot- och rutarbeten medges med halva arbetskostnaden men sammanlagt högst 50 000 kronor per person och år (2014). Om ni exempelvis är ett par som bor och äger en villa får ni dra av 100.000 kr vid renoveringsarbete som uppgår till 200.000kr.

 

4. När får jag avdraget?

Det är utföraren, till exempel snickaren eller målaren som du anlitat, som ansöker om ditt preliminära rot- och rutavdrag och begär utbetalning från Skatteverket (baserat på din personinformation). På fakturan från leverantören ska avdraget ingå och du ska inte behöva “lägga ut” pengar för avdraget. Din slutliga skattereduktion fastställs i samband med att din inkomstdeklaration godkänns.

 

5. Får jag spara RUT- och ROT-avdrag?

Nej det kan man inte. Eventuellt outnyttjat avdrag kan inte skjutas på framtiden.

 

6. Vilka tjänster berättigar till avdrag?

En komplett förteckning av regelverket återfinns på Skatteverkets hemsida. Om du är osäker är det bra att i första hand prata med din leverantör. Är du fortfarande osäker kan du kontakta den branschorganisation som är rådande, eller någon annan intresseorganisation som har insikt i branschen. Kom ihåg att det i slutändan är du som är ansvarig.

 

7. Är det vanligt att använda ROT- respektive RUT-avdraget?

Omkring 66000 företag gjorde rotarbeten åt 965000 köpare under 2013 (vilket är en minskning mot 2012). Ca 17000 företag utförde rutarbeten åt 538000 köpare under 2013 (vilket är en ökning mot 2012).

 

Källa: Dorunner.se

 

 


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…