Annons
Annons


Framtidens cykelhjälm är gjord av trä!

En miljösmart cykelhjälm – helt gjord av förnybar skogsråvara. Det är vad Skogsindustrierna har tagit fram i linje med modern återvinning. Snart hoppas de se hjälmen på varje cyklists huvud!


Hand håller cykelhjälm av trä.

Snart kan skogen skydda våra hjärnor.

Med stöd av Skogsindustrierna har utvecklingsbolaget Cellutech tagit fram en cykelhjälm helt baserad på skogsråvara. Hjälmen är ett exempel på branschorganisationens nya vision om ett Sverige där skogsnäringen driver tillväxt i världens bioekonomi.

Annons

– Det är ett fantastiskt steg mot att förverkliga idéer med nya möjligheter från skogsråvara, säger Jan Lagerström, forskningsdirektör på Skogsindustrierna.

Helt nedbrytbar

InsidaHjälmen består av ett yttre skikt av träfaner och remmarna är tillverkade av slitstarkt papper. Den stötdämpande insidan är gjord av ett skummaterial som till utseende och egenskaper påminner om frigolit, men är tillverkat av miljövänlig nanocellulosa.

– Cykelhjälmen är ett utmärkt sätt att visa hur cellulosa kan användas på nya och oväntade sätt. Nanocellulosa har en stor potential för innovativa produkter och applikationer som inte tidigare funnits på marknaden. Dessutom är den helt nedbrytbar. Om du skulle glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech.

Marknaden väntar

Skogsindustriernas nya vision bygger på att se på Sverige med nya ögon genom att målmedvetet och nyfiket utforska hur skogen kan bidra till ett samhälle byggt på bioekonomi. Cykelhjälmen och framförallt möjligheterna med nanocellulosa är konkreta forskningsresultat i linje med visionsarbetet.

– Det här är ett exempel på en innovation som kan hamna på marknaden, säger Jan Lagerström.

Läs också: Förslag på cykelhjälmslag för alla


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…