Annons
Annons


Från lök till färdig tulpan

Hos de svenska odlarna arbetas det nu för fullt med att driva fram tulpaner. Det är ett hantverk som kräver gedigna kunskaper och fingertoppskänsla.


För att vi ska kunna glädjas åt tulpaner i jul har odlarna redan börjat ett krävande jobb. Foto: Blomsterfrämjandet

Löken ser inte mycket ut för världen när den sätts i jorden.

För att en tulpanlök ska förvandlas till en vackert blommande tulpan krävs det att löken först utsätts för en kall period (vinter) och därefter en varm period (vår). Tulpanlökarna sätts därför vanligtvis sida vid sida i lådor med torv. För att lökarna ska hållas på plats hälls ett lager sand över dem. Lådorna staplas därefter på varandra och ställs kallt i en kyl. Under denna period är det ”vinter” för lökarna.

Annons

Efter 14-16 veckor plockas lådorna ut ur kylen och ställs ut i växthus. Nu är det dags för löken att vakna upp ur vintervilan. Den första veckan efter att lökarna kommit ut i värmen och ljuset ser man ingen skillnad på löken, men sedan börjar den sträcka på sig. Det tar ungefär tre veckor för löken att utvecklas från en knoppig tulpan tills den är klar att skördas. Totalt med vintern tar det alltså ca 19 veckor så det är inget hastverk.

När tulpanerna är färdiga att skördas plockas de och förpackas. De svenska är märkta med svenskt sigill. Det är ett märke som garanterar förstklassiga produkter som producerats på ett miljövänligt sätt.

Vill du veta mer om tulpaner?

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…