Annons
Annons


6 franska ostar som stärker din hälsa!

Från de milda krämiga till de riktigt smakrika. Här är 6 franska favoriter från ostbrickan – som enligt nya rön dessutom stärker din hälsa!


ostar

Lite goda ostar i helgen kanske?

Visste du att goda ostar kan stärka din hälsa? Det menar den brittiske forskaren Tim Spector, som uppmuntrar oss att njuta av mer läckerheter som ost, choklad och rödvin.

Tim Spectors forskning visar att ost är ett exempel på livsmedel som hjälper oss att utveckla en hälsosam bakteriekultur i magen, vilket gör oss friskare och till och med kan få oss att gå ner i vikt. Läs mer i länken nedan:

Annons

Forskare: Därför går du NER i vikt av vin, ost och choklad

Här är 6 franska ostar som kan stärka din hälsa:

brie

Brie – vitmögelost som ofta görs av pastöriserad komjölk. Två sorter, Brie de Meaux och Brie de Melun, är ursprungsskyddade i Frankrike och får endast göras av opastöriserad mjölk. Brieost görs på klassiskt vis som stora tårtor. Den har en lätt nötaktig, champinjonlik smak och är mildare än camembert.

 

 

camembertCamembert – vitmögelost med vitt kittskal. Den är uppkallad efter en stad i Normandie och uppfanns 1791 av en kvinna vid namn Marie Harel. Camembert görs på pastöriserad eller opastöriserad mjölk, lait cru, vilken anses mer smakrik. Osten tillverkas rund och läggs i en träask. Smaken är gräddig och söt med liten sälta.

 

 

chevreChèvre – namnet betyder ‘get’ och är den allmänna benämningen på fransk getost. Det är vanligtvis en vitmögelost som finns i flera olika varianter. De krämiga cylinderformade getostarna innehåller kaprinsyra, en fettsyra som ger osten dess karakteristiska, lite skarpa smak.

 

 

comteComté – är en hårdost med tät textur. Den görs på opastöriserad komjölk. Osten är en av Frankrikes vanligaste och mest populära; hela 40 procent av befolkningen sägs äta den. Smaken är lätt sötaktig med en nötig eftersmak. Det är en stor ost på cirka 45 kilo så det går åt ungefär 500 liter mjölk för att tillverka en ost. Lagringstiden är 12–30 månader.

 

 

brillatsavarinBrillat-savarin – vitmögelost som görs på en blandning av komjölk och grädde. Den har en vit, mjuk skorpa och smörig konsistens. Osten skapades på 1930-talet och är uppkallad efter politikern och gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin. Den har en frisk, syrlig och lite gräddig smak.

 

 

roquefort

Roquefort – är en blåmögelost, den enda som görs på opastöriserad fårmjölk. Det är en av världens mest framhållna och anrika ostar. Den framställs sedan 2 000 år tillbaka i staden med samma namn. Där lagras den i kalkstensgrottor med hög luftfuktighet i 3–6 månader. Resultatet blir en smakrik ost med mycket karaktär och sälta.

 

Goda recept med ost:

Parmalindad fläskfilé med ostsås

Baconbiffar med ostfyllning

LÄS OCKSÅ


(130)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…