Annons
Annons


Fredrik Kempe: Jag hinner tröttna på mina egna låtar

Låtskrivaren Fredrik Kempe har haft med 26 låtar i Melodifestivalen. Två av dem har han framfört själv. 16 av dem har tagit sig till final. Fyra av dem är med i årets final. Dessutom är det schlager-musikal på gång i höst. Låtskrivare? Fredrik Kempe såklart.


Fredrik Kempe framför Alcazars enorma disokula

Fredrik Kempe framför Alcazars enorma disokula. Foto: Johanna Svan


Vad är det då som gör att Fredrik Kempe blivit förste Mellolåt-skrivare? Festival-Johanna träffade Fredrik i en tom Friends arena i lugnet före stormen.

Det är inte konstigt att jag får ”eskort” när jag ska möta Fredrik inne på Friends Arena för en intervju. Han är ju den okrönte schlagerkungen.

Annons

– Det är något speciellt med att skriva låtar till Melodifestivalen, berättar Fredrik. Dels betyder det väldigt mycket att låtarna inte får vara mer än tre minuter, även om man inte kan tro det. Det måste liksom hända någonting hela tiden, det är en skör dramaturgi som måste landa på rätt sida om någon slags linje.

Gilla Allas.se på Facebook

– Sedan är det väldigt speciellt eftersom konsekvenserna av en Melodifestivallåt som fungerar är ganska stora, fotsätter Fredrik. Det är roligt för kompisar och släktingar, alla i min hembygd följer ju detta, och i år har det varit extra spännande när jag har haft så många låtar som gått till final.

– Och så är det kul! Det blir ju liksom en låt som hamnar i ett sammanhang, en låt som kommer tillbaka år efter år. Det sägs att en hit i Melodifestivalen spelas i radion i 15-20 år med jämna mellanrum. Så det är en liten, liten, liten del av historieskrivandet man är med i om man lyckas i Melodifestivalen.

Hur går det då till att skapa alla dessa hits? Ringer artisterna och ber om en låt?

– Oftast är det artisternas manager eller deras skivbolag som tar kontakt med mig, säger Fredrik. Men generellt sätt funkar jag så att jag går igång på egen hand av någon orsak. Och då tar jag kontakten själv och kollar om det finns intresse. Även om jag kan skriva en låt på en kvart så tillkommer mycket, det är text, arrangemang med mera. Dessutom vill jag gärna gå och ”känna efter” ett tag så att allt blir hundra. Så det tar totalt runt fyra veckor att få en låt färdig och och då måste jag veta om det finns en rimlig chans att den aktuella artisten vill vara med.

Som låtskrivare spekulerar Fredrik Kempe nämligen med sin tid. Han får inget betalt för att skriva låtarna, utan intäkterna kommer från andra håll när låtarna spelas i olika sammanhang.

– När jag vill gå vidare och göra en mer avancerad demo så är det ofta skivbolag som är med och finansierar den. Och när jag skickar in till låtar till Melodifestivalen vill jag att det ska vara ett bra sound, att artisten själv ska sjunga och att vi lämnar ifrån oss något som är väldigt nära slutresultatet. Jag vill visa hela visionen direkt för juryn.

I år har alltså Fredrik varit med och skrivit fyra av finallåtarna, till Alcazar, Oscar Zia, Linus Svenning och Sanna Nielsen.
För även om det ju egentligen är låtarna som tävlar så beror det ju väldigt mycket på vilka artister som framför dem, det är egentligen dem det handlar om.

– Låtskrivare är ju aldrig officiella egentligen, inte på det sättet som vi är i Melodifestivalen, säger Fredrik. Inte utanför branschen. Att du sitter här och intervjuar en låtskrivare istället för en artist, det skulle aldrig hända i andra sammanhang.

Fredrik har själv ställt upp som artist i Melodifestivalen två gånger, 2004 med låten ”Finally” och 2005, tillsammans med Sanna Nielsen, med ”Du och jag mot världen”. Men det verkar inte bli mer av Kempe i strålkastarna på Mello-scenen just nu.

– Allt har sin tid och jag tror nog att jag har hittat min grej nu, lite lagom uppmärksamhet liksom, skrattar Fredrik.

Känns det inte konstigt att tävla mot dig själv när du har fyra bidrag med i finalen?

– Nja, jag tänker inte att jag tävlar mot mig själv utan jag tänker bara att jag har många som tävlar för mig istället. Jag tycker om alla låtarna och tycker att alla artister har gjort sitt yttersta! Och några av artisterna har dessutom haft en fantastisk utveckling. Titta bara på Linus Svenning som gjorde sin tv-debut inför 3 miljoner tittare i Malmö. Han utvecklades redan mellan deltävlingen och andra chansen, det ska bli spännande att se honom i finalen.

Fredrik hävdar först att han inte har någon favorit bland sina egna låtar i finalen i morgon.

– Jag har hört låtarna så många gånger att jag nästan är trött på dem allihopa, berättar han. Har man hört en låt 200 gånger börjar man ju tröttna…
– Men jag tycker fortfarande att de är bra såklart!

Till slut kommer det fram att det kanske finns någon låt som Fredrik hejar lite extra på men han vill inte att det ska vara så.

– Jag anstränger mig för att inte känna så. Min målsättning är alltid att vara lika tillmötesgående till alla artister, även mot dem där jag inte är inblandad, nästa år kanske jag ska skiva låtar åt dem.

Hösten 2014 är Jonas Gardell och Fredrik Kempe aktuella i musikalen "Livet är en schlager". Foto: Thron Ullberg.

Hösten 2014 är Jonas Gardell och Fredrik Kempe aktuella i musikalen ”Livet är en schlager”. Foto: Thron Ullberg.

Men det är inte slut med schlager bara för att Melodifestivalen snart är slut. I höst är Fredrik aktuell som kompositör i Jonas Gardells nyskrivna musikal ”Livet är en schlager” där bland annat Helen Sjöholm, Peter Jöback, Jonas Helgesson, Måns Möller och Johan Glans medverkar.

– Jonas Gardell och producenten kontaktade mig. De hade funderat i många år på att göra musikal av filmen men de ville ha nyskrivet material, berättar Fredrik.
– Jag tyckte det lät väldigt skojigt, det är ett fantastiskt projekt!

Tre snabba låtfrågor till Fredrik Kempe:

Bästa schlagerlåten: Waterloo
Bästa Mello-låten Fredrik själv skrivit: Hollow (Om man inte räknar med årets låtar, för favoriten finns kanske där och då vill han inte avslöja vilken…)
Låt Fredrik önskar att han skrivit själv: Nessun Dorma (en aria från den avslutande akten i Giacomo Puccinis opera Turandot).


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…