Annons
Annons


Friska resenärer sprider antibiotikaresistens

Allt fler svenskar smittas av antibiotikaresistenta bakterier. En ny svensk studie visar hur friska resenärer sprider bakterierna mellan olika världsdelar.


Bakterier.

Nu sprids resistenta bakterier mellan olika världsdelar.

Den nya studien från universiteten i Umeå och Göteborg visar att betydligt fler typer av resistenta bakterier kan följa med i våra tarmar när vi reser än vad som tidigare varit känt. Följden kan bli en ökning av svårbehandlade infektioner.

Annons

– Vi kan få i oss resistenta bakterier genom maten och vattnet i de länder vi besöker. De resistenta bakterierna kan spridas utan att vi själva blir sjuka och märker av dem, och därför snabbt förflytta sig över landgränser, säger Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av medförfattarna till studien.

Under 2014 drabbades över 12 000 personer av multiresistenta bakterier bara i Sverige. För att undvika en skenande resistensepidemi måste Sverige och övriga världen bli bättre på att hantera problemet, och på WHO:s världshälsomöte tidigare i år stod antibiotikaresistens högst på dagordningen.

– Våra resultat tyder på att det inte bara är överanvändning av antibiotika som är ansvarigt för den dramatiska resistensökningen. Eftersom resistens kan spridas i friska personer är hygienen väldigt viktig för att begränsa spridningens omfattning, säger Anders Johansson, docent i infektionssjukdomar på Umeå universitet och huvudansvarig för studien.

– Ofta orsakas infektioner av att våra egna tarmbakterier hamnar på fel ställe, till exempel i blodet eller i urinröret. En ökad resistens i den normala tarmfloran är därför en stark riskfaktor för sjukdomar orsakade av resistenta bakterier, menar Anders Johansson.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…