Annons
Annons


Fungerar olja till bakning?


olja-i-bakning

Går det att använda matolja i stället för smör eller margarin till bakning med samma resultat? Nu tänker jag i allt från sockerkaka, bullar till pajer. Vilka matoljor kan jag i så fall använda? 
A Adolfsson

Annons

 

Nej, om receptet anger ett fast matfett kan du inte byta ut mängden smör eller margarin i bakningen mot olja. Det går inte att garantera att resultatet blir lika bra och det kan bli stora skillnader både i konsistens och i smak.

Gilla Allas.se på Facebook

Olja innehåller 100 procent fett och saknar fettkristaller. Smör eller margarin däremot består av fettsyror med olika kristallisationsförmåga och smältpunkter. Detta påverkar till exempel mörheten på en paj och småkaka eller smidigheten i en jäsdeg. Även jäsdegar med mycket fett, som en vetedeg exempelvis, blir annorlunda och får som regel lite lägre volym.

Många vill säkert invända och säga att det går bra att baka med olja och att många gör så. Det är sant! Jag vill bara poängtera skillnaderna som uppkommer och rekommendera att man i så fall använder recept som är anpassade för olja från början.

Välj en neutral olja utan för mycket smak som raps-, solros- eller majsolja. Räkna dock med att du kommer att få en annorlunda smak och konsistens än vid traditionell bakning.

 

 

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…