Annons
Annons


Fylld lammstek steg för steg

Här visar vi hur du fyller lammsteken steg för steg med soltorkad tomat, rosmarin och vitlök. Servera lammet med gräddig potatisgratäng, balsamicosås och kokta gröna bönor.


Lammstek fylld med rosmarin och vitlök.

Lammstek fylld med rosmarin och vitlök.

 

6 port

1 lammstek utan ben, ca 1,1 kg
1 tsk salt
1 tsk peppar
2 rosmarinkvistar

Fyllning:
1 knippe bladpersilja
4 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
75 g soltorkade tomater

Sås:
2 schalottenlökar
1 msk olja
1 msk socker
2 msk balsamicovinäger
3 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk soja
2 msk majsstärkelse
1 dl steksky
1/2 tsk salt
2 krm peppar

Annons

1. Grovhacka persiljan, repa bladen från rosmarinkvistarna, skala och hacka vitlöken.

Gilla Allas.se på Facebook

 

K-skola ala 13

2. Fläk upp steken. Fyll hålet där benet suttit med hela bitar soltorkade tomater och ört- och vitlöksblandningen. Lägg ihop steken så att fyllningen inte åker ut.

 

K-skola ala 13

3. Bind upp steken med steksnöre av bomull. Gör en ögla och fäst snöret i ena änden av steken.

 

K-skola ala 13

4. Fortsätt att göra öglor längs hela steken och dra till så allt håller ihop.

 

K-skola ala 13

5. Gnid in köttet med salt och peppar, strö över lite rosmarin. Sätt i en stektermometer med spetsen i mitten av köttet. Stek i 175° till en innertemperatur på 60°  för rosa lammstek.

 

K-skola ala 13

6. Låt köttet kallna innan steksnöret tas bort och steken skivas. Steken kan också serveras varm, men skivorna delar sig lätt eftersom benet är borta.

 

K-skola ala 13

7. Skiva schalottenlökarna fint. Fräs dem i olja. Tillsätt sockret, låt det smälta och få lite färg.

 

K-skola ala 13

8. Häll i balsamicovinäger, vatten, fond och soja. Sjud 5 min utan lock. Sila såsen och kasta löken. Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka upp. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten, rör ner det i såsen. Låt den få ett uppkok. Tillsätt steksky, smaka av med salt och peppar.

Av Eva Boström
Foto. Kent Jardhammar

LÄS OCKSÅ


(37)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…