Annons
Annons


Fyra av tio mammor har funderat på skilsmässa

Fler än fyra av tio mammor har någon gång allvarligt funderat på skilsmässa eller separation från sin nuvarande partner. Mammor i åldersgruppen 31-40 år är de som i störst utsträckning funderar på skilsmässa.


Skilsmassa

Detta och mycket mer avslöjar SverigeMamman 2012, en unik rapport om svenska mammors tankar och värderingar som presenteras för tredje året i rad av Familjeliv.

Resultatet visar bland annat att 44 procent av Sveriges mammor någon gång allvarligt har funderat på skilsmässa eller separation från sin nuvarande partner. Sex procent funderar ofta på det, 31 procent har funderat på det någon enstaka gång och sju procent funderar på det vid vissa tidpunkter på året.

Annons

-40 år funderar mest
Mammor i åldersgruppen 31-40 år är de som i störst utsträckning har funderat på skilsmässa, bland dem är andelen 48 procent. Motsvarande siffra för mammorna i åldersgruppen 18-30 år är 46 procent och bland mammorna som är 41-55 år har 41 procent funderat på skilsmässa.

– I våra forum ser vi att många mammor diskuterar frågor som rör förhållanden med varandra. Det är lätt att känna sig ensam om förhållandet inte fungerar och då kan det vara ett stöd att anonymt kunna tala med andra som är i samma situation, säger Ylva Hvarfner VD på Familjeliv.

Barnen viktigast när två familjer slås ihop
Separation från en partner gör det samtidigt möjligt att träffa en ny partner som man passar bättre ihop med. När två singelföräldrar blir ett par och bestämmer sig för att flytta ihop med sina respektive barn innebär det ofta en omställning för såväl barnen som det nya paret. Att båda, eller ena, av parterna har barn kan innebära extra påfrestningar för den nya familjen. För svenska mammor är det viktigast att barnen kommer överens med den nya föräldern när de flyttar ihop med en ny partner.

Trängsel inget hinder
Majoriteten av Sveriges mammor (61 procent) tycker att det största problemet när två familjer slås ihop skulle vara om barnen inte kommer överens med den nya partnern. Näst största problemet tycker mammorna är om barnen uppfostras olika av sina respektive biologiska föräldrar (48 procent) följt av att de vuxna skulle gräla på grund av skilda uppfattningar om barnens uppfostran (39 procent). De minsta problemen när två familjer slås ihop tycker mammorna är att det skulle bli för trångt i hemmet eller att de vuxna inte skulle ha tid för allas fritidsaktiviteter (nio procent vardera).

Ytterligare fakta och insikter från SverigeMamman 2012:

• Det vanligaste stället som svenska mammor vill ha sex på är sängen (61 procent), följt av soffan (35 procent) och duschen (33 procent). Många mammor vill samtidigt ha sex på lite mer ovanliga ställen, exempelvis på stranden (30 procent) eller i skogen (26 procent).

• Mammor i åldersgruppen 18-30 år är i större utsträckning villiga att ha sex på lite ovanligare ställen. Tolv procent av dem vill ha sex på jobbet och elva procent i hängmattan. Motsvarande siffra i åldersgruppen 41-55 år är fem procent vardera.

• Svenska singelmammor flirtar genom att hålla kvar blicken extra länge (43 procent) och genom att le mycket (40 procent). Den minst vanliga flirtmetoden är att dra en raggningsreplik eller att be en kompis gå fram och säga att man är intresserad.

• Var fjärde mamma (25 procent) vill att deras barn ska ändra sin vikt. Den största andelen av dessa (16 procent) vill att barnen går ner i vikt. Nio procent vill att deras barn går upp i vikt.

• Sex av tio mammor (57 procent) anser att det finns livsmedel som deras barn helst ska undvika. Framför allt är det läsk (37 procent), färdigmat (30 procent) och mat med E-nummer (27 procent) som de vill att barnen undviker.

• 31 procent av mammorna skulle vilja att deras barn hade fler fritidsaktiviteter inplanerade och 17 procent har dåligt samvete för att deras barn idrottar för lite.

• Singelmammor skulle i större utsträckning än mammor som är gift eller sambo vilja att deras barn idrottade mer men anser att de inte har tid eller råd (15 procent vardera). Motsvarande andel bland mammor som är gift eller sambo är 14 respektive elva procent.

Största undersökningen
SverigeMamman är Sveriges förmodligen största undersökning bland mammor. I år genomförs den för tredje året i rad av Sveriges största familjesajt, Familjeliv. Tidigare år har undersökningen genomförts bland Familjelivs medlemmar och besökare på sajten. I år har den i stället genomförts bland svenska mammor över hela landet via en statistiskt säkerställd undersökning av undersökningsföretaget NORM.

Här kan du läsa hela rapporten.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…