Annons


Fyra av tio solar mindre än för fem år sedan


Färre solar idag än för 5 år sedan och även om man använder solkräm ska den bara vara som ett komplement.

Fyra av tio uppger att de solar mindre idag än vad de gjorde för fem år sedan. Av dessa har sex procent slutat att sola helt. Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten har låtit göra.

– Det är en trend som vi hoppas håller i sig. Antalet hudcancerfall ökar och det är främst våra solvanor som är orsaken, säger solexperten Johan Gulliksson.

Annons

Strålsäkerhetsmyndigheten har låtit Intellecta/Userneeds fråga 2 100 svenskar om deras solvanor.

Mest män som slutat sola
Undersökningen visar att var fjärde person (39 procent) solar mindre eller mycket mindre idag än vad de gjorde för fem år sedan – eller helt har slutat att sola. Av dessa 39 procent solar 33 procent mindre, medan sex procent har slutat att sola helt. Det är främst män som har valt att sluta helt medan kvinnor i större utsträckning har minskat sitt solande.

Hudcancern ökar
Det är våra solvanor som är främsta orsaken till att antalet hudcancerfall ökar.

– Därför är det positivt att så stor andel svarar att de solar mindre i dag än vad de gjorde för fem år sedan. Det är en trend som vi hoppas håller i sig. Samtidigt tyder mycket på att vi behöver bli bättre på att sola med måtta, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Svenskar solar mest
En internationell studie har visat att svenskar tillhör dem som solar mest. Samma studie visar också att vi tycker det är vackrare med en djup solbränna än vad man tycker i andra länder.

Det är sedan länge känt att solens ultravioletta strålning orsakar hudcancer. Ju mer vi solar, desto större är risken att få cancer. Särskilt stor är risken om man bränner sig, i synnerhet som ung. Bästa sättet att skydda sig är att vara i skuggan mellan klockan 11 och 15 när solen är som starkast och att skydda sig med kläder och solhatt. Solkräm ska användas där kläder inte täcker.

Solkräm en falsk trygghet
– Solkräm ska inte användas som det enda solskyddet. Solkräm kan innebära en falsk trygghet. Man kan tro sig vara helt skyddad och ligger därför längre i solen än vad man annars skulle ha gjort. Undvik därför alltid att ”pressa” för att blir brun och använd solkrämer som ett komplement till kläder, säger Johan Gulliksson.

I Strålsäkerhetsmyndighetens undersökning uppger 39 procent att de ökat eller kraftig ökat sin användning av solkräm, mest ökar användningen bland unga mellan 18 och 34 år (48 procent). Kvinnor har i större utsträckning än män ökat användningen av solkräm.

Håll koll på din soltid med en mobilapp!

Sol-appen, Min soltid
”Min soltid”, som gör att du enkelt kan kolla hur länge du kan vara i solen. Appen är kopplad mot en gps vilket gör att du får reda på hur länge du kan vara i solen på den plats du befinner dig på för tillfället. Den soltid du får fram är ett riktvärde som visar hur länge du kan vara ute utan skyddande kläder eller solkräm, i direkt sol eller skugga. HÄR kan du ladda ner solappen.

 

 


(0)
(0)Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!Annons


Annons

Laddar nästa sida…