Annons
Annons


Game of Thrones och Nordirland är tillbaka i rutan


Nordirland1

Måndagen den 7 april är det premiär för fjärde säsongen av Game of Thrones i C More och HBO Nordic. Starten av säsongen är speciellt efterlängtad i Nordirland som är seriens fysiska och andliga hem.

Annons

Serien baserar sig på romanserien med samma namn skapad av George R.R. Martin, och följer sju adliga familjers kamp om makten i det fiktiva landet Westeros. Alla fyra säsongerna av succéserien har haft sitt produktionscenter i Belfast, där man filmar i Titanic Studios och på många olika platser runtom i Nordirland.

Gilla Allas.se på Facebook

Game of Thrones platschef Robert Boake säger: “Nordirland är en fantastisk plats att filma på, eftersom det finns så många makalösa landskap väldigt nära Belfast. Det är bara att se sig omkring, så hittar man dem.”

Premiären av säsong 4 kommer förstås återigen att väcka liv i människors lust att själva hitta platserna där serien spelats in. Många nordirländare jobbar för HBO-produktionen, och folk tycker det är roligt att gissa och dividera om var en viss scen spelats in. Tv-serien och Nordirlands landskap är nära sammankopplade. På det vackra grevskapet Antrims kust ligger en semesterby som heter Ballycastle, mer känd för tv-tittarna som hem åt Lady Catelyn Stark (Michelle Fairley) och Varys (Conleth Hill). Inte långt därifrån kan orädda fans besöka en strand i Cushendun, där det ligger en grotta i vilken ”The Red Woman” – Melisandre – föder ett skuggbarn. Dessutom ligger “The Dark Hedges” här, som kallas för Kings Road i Game of Thrones. Denna speciella, lite kusliga trädtunnel ramade in den mörka scen där Arya Stark, utklädd till pojke, rymde från Kings Landing på häst.

Lonely Planet listar Giants Causeway som nr 3 i ”Världens 10 underverk”

Det mytiska landet Westeros blir levande i Nordirland. Pyke Harbour på Iron Islands finns i Ballintoy och stranden där Melisandre bränner upp Westeros sju avgudabilder vid Dragonstone ligger i verkligheten vid Downhill Strand. Klipporna och vattnet runt Carrick-A-Redes repbro användes ymnigt vid inspelningarna, och landskapet känns verkligen precis som Game of Thrones när man är där.

Det är inte bara tack vare släppet av fjärde säsongen av Game of Thrones som Nordirlands dramatiska landskap är i rampljuset. Det UNESCO-listade landskapet Giants Causeway har tack vare sin hisnande skönhet fått en plats på Lonely Planets lista över världens 10 underverk. Giants Causeway är inte med i Game of Thrones, men den bär på sin egen mystik och saga, vilket gör att den nog trots allt hör hemma i fantasygenren.

Nordirland2 Nordirland3

 

 


(0)
(0)


Annons

  • Jonas

    Håå jag vill så gärna besöka dessa områden, speciellt vid klipporna!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…