Annons


Gammal stickkonst på Gotland

På slutet av 1800-talet uppmärksammade Hermanna Stengård att handstickningen var på väg att på väg att försvinna. Hon började då samla in föremål och berättelser kring dessa, använda och trasiga plagg, ibland bara små fragment. I år jubilerar Gotlands läns hemslöjdsförening och har året ut en utställnings på Gotlands museum.


Stickkonst på Gotland

Vantar och lingonkvist med mönster ur Hermanna Stendahls samling.

1925 gav Hermanna Stengård ut boken ”Gotländsk sticksöm”, för att uppmärksamma den gotländska sticktraditionen då hon ansåg att stickning var en gammal gotländsk konst värd att få fram i ljuset. Hon ville också ge de stickande gotländska kvinnorna en välförtjänt plats i historien. 2014 gavs boken ut på nytt, efterlängtad av många.

Annons

De mönster som Hermanna lyfte fram som gotländska har förekommit på många andra platser. Men oavsett om mönstren är genuint gotländska eller inte, så är stickning ett i högsta grad levande gotländskt kulturarv.

Gilla Allas.se på Facebook

Fortfarande är stickade varor vanliga på Gotland – allt från handstickat i handspunnet garn av ull från den egna gården till industriprodukter där bara formgivning och försäljning sker på ön.

2015 är ett dubbelt jubileumsår för hemslöjden på Gotland eftersom Gotlands läns hemslöjdsförening bildades 1925, samma år som Hermannas bok kom ut. Efter Hermannas död fick föreningen hennes samling.

Vad: Hemslöjdens Hermanna-samling, en utställning om stickning på Gotland förr och nu

När: Till och med 31 december 2015

Var: Fornsalen på Gotlands museum i Visby


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…