Annons
Annons


Går det att spruta bort sin sura min?

Badrumsspegeln har börjat visa en sur tant, och reflekterar inte det inre glada jaget. Frågan väcks inom Allas reporter Annika Nilsson: 
Är det okej att putsa ytan med botox och fillers – eller 
är det ett tecken på 
ytlig fixering?
 I ett försök att hitta 
svaret bokar hon 
tid på en klinik...


botox-fillers

Text och foto: Annika Nilsson

Spegel, spegel på väggen där. Säg vem som vackrast i landet är?
Vackrast är en person som vet att hen duger precis som hen är, är det ”rätta” svaret.
För min del skulle det innebära hårtofsar under armhålorna, skäggstrån på hakan, lätt missfärgade tänder, vildvuxna ögonbryn, torr hud, spruckna nagelband, lurviga ben och slitet grått hår… 
Utan rakhyvel, hårborttagningscrème, besök hos tandhygienisten, pincett, hudlotion, handcrème, hårtoning och inpackning skulle jag se helt annorlunda ut än vad jag gör till vardags.
Så, vad är då okej att korrigera och var går gränsen för ytlig fåfänga?
Att bry sig om sitt yttre behöver inte betyda att man är missnöjd med sitt inre. Inte heller signalera att man är ytlig och fåfäng eller att självkänslan är körd i botten.
Om några månader firar jag 55 år, jag bor lantligt, trivs bäst i skog och mark med våra tre hundar och sminkar mig måttligt.

Sudda, sudda…

Men under senare år har fårorna vid mungiporna ihop med en allt djupare bekymmersrynka mellan ögonen fått mig att se kroniskt allvarsam ut. Rentav arg. Mitt pigga och glada inre göms bakom ett trött och surt yttre. Jag är trött på att se trött och arg ut när jag är pigg och glad inombords. Nu ska mungiporna vändas uppåt med fillers, och arg-rynkan i pannan blockeras med botox. Jag bokar en tid för konsultation.
Det är med blandade känslor jag slår mig ner i väntrummet. Några av er har kanske  sett dokumentärserien ”Skönhetsfällan” på TV3 där plastikkirurgen Per Windh hjälper personer som har misslyckade operationer bakom sig.
Nu ska jag träffa hans fru Gunilla Windh som är certifierad sjuksköterska för estetiska injektioner och medlem i Estetiska injektionsrådet.
Hon välkomnar och lyssnar på vad jag vill åtgärda, går sedan noggrant igenom hur behandlingen går till, vad det kostar och vilket resultat jag kan förvänta mig.
Jag får en tid för behandling en vecka senare. Känner mig både nervös och förväntansfull.
Det är dags! Bedövningssalvan har börjat verka och jag sitter redo i behandlingsstolen med ett ansikte som är tecknat med svarta små prickar.
Botoxsprutan svider till som ett myggbett. Sprutan med fillers sticker och drar, men smärtan är hanterbar.
Mest ont gör sticken runt läpparna, och jag tänker på ramsan ”vill man vara fin får man lida pin” samtidigt som jag håller hårt i en taggig stressboll jag tagit med mig. Ämnet Restylane Kiss som sprutas in består av hyaluronsyra – en kroppsidentisk substans som innehåller lokalbedövning. Tack och lov. Efter några stick känns knappt någon smärta.
Det känns betryggande att det är Gunilla Windh, som jag träffat innan, som håller i sprutorna.
Efter 45 minuter är behandlingen klar. Området runt munnen är lite svullet och man kan ana två minimala blåmärken. Det är allt.

Annons
När sjuksköterskan Gunilla Windh sprutar in filler vid Annikas mun gör det lite ont till en början, innan bedövningen i sprutan kickar in.

När sjuksköterskan Gunilla Windh sprutar in filler vid Annikas mun gör det lite ont till en början, innan bedövningen i sprutan kickar in.

Sticken gav en kick

Morgonen efter har svullnaden lagt sig, och lite concealer täcker den svaga blånaden vid mungipan. Har stämt träff på ett fik med ett gäng nyfikna väninnor. Blir granskad en stund under tystnad. Ingen lägger någon värdering i mitt beslut, men alla reagerar över att jag vågar vara så öppen med vad jag gjort. Att bry sig om sitt yttre kan av omgivningen upplevas som ytligt och därför öppna upp för kritik och ifrågasättanden.
Visst, det kostade en slant att mötas av en pigg och glad min framför badrumsspegeln.
Pengar som jag skulle kunna lägga på annat, som andra tycker är betydligt viktigare.

Personlig prioritering

Det är där jag landar när det kommer till frågan om det är okej att putsa ytan eller om det är ett tecken på ytlig fixering? Om det är etiskt med estetiska ingrepp? Inte om det är rätt eller fel att putsa till sitt yttre, eller vem som bestämmer var gränsen för fåfänga går – att raka sig under armarna, färga gråa hår, köpa en SUV, följa modets trender eller sudda bort en sur min. Det handlar om personliga prioriteringar. Frågar ni mig är svaret givet. Jag väljer utan tvekan att mota bort en surmulen min i vardagen framför en solsemester.

Annika före behandlingarna.

Annika före behandlingarna.

Annika efter behandlingarna.

Annika efter behandlingarna.

Annikas 
behandlingar

Vad: Fillers och botox.

Hur: Injektioner med 1ml 
Restylane Lyft till mun-giporna, 0,5 ml Restylane Kiss till läpparna samt 
botox Azzalure i pannan och i kråksparkarna.

Smärta: Smärtan 
är subjektiv, men 
helt hanterbar.

Resultat: Ser 
lika pigg ut som jag känner mig 
inombords.

Vanligaste kommentar:
”Vad du ser pigg ut!”

Återhämtning: Ett dygn, 
med lite smink dagen efter syns inga spår.

Återbesök: Om man vill 
behålla effekten rekommenderas ett återbesök efter fyra månader, då krävs oftast bara hälften av mängden fillers. Botoxeffekten håller 3–6 månader.

Kostnad: Kostnadsfri konsul-
tation med legitimerad sjuksköterska, 30 min. Botox 
Azzalure och fillers Resty
lane cirka 11 000 kronor.

Läs om fördelar och nackdelar med botox och fillers här

 

LÄS OCKSÅ


(13)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…