Annons


Är gåtan löst? Forskarna har hittat en orsak till fibromyalgi!

Fibromyalgi är ingen inbillad sjukdom, det slår forskarna fast efter att ha gjort revolutionerande upptäckter. Källan till besvären tros i stället sitta i blodkärlen.


Kvinna med värk i axlarna pga fibromyalgi

Nu kan det finnas en vetenskaplig förklaring till den ihållande värken vid fibromyalgi.

I motsats till vad många tror har forskarna funnit att den främsta källan till smärta hos fibromyalgipatienter inte härrör från hjärnan. Resultatet kan markera slutet på ett flera decennier långt mysterium om sjukdomen, som många läkare trodde var psykisk.

Annons

Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljontals drabbade patienter hänvisade till smärtstillande medel. Fram till nyligen trodde många läkare att sjukdomen enbart var psykisk, men forskarna har nu upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mycket oväntad källa – ett överskott av blodkärl.

Överskott av nervfibrer

För att försöka lösa fibromyalgins mysterium undersökte forskarna handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer i huden, vilket medförde en minskad reaktion på smärta. Därefter tog forskarna hudprover från händerna på fibromyalgipatienter.

Gilla Allas.se på Facebook

Överraskningen blev stor när det upptäcktes att huden på patienterna med fibromyalgi innehöll ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte spelade någon roll i smärtupplevelsen. Men nu är det bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen, enligt forskningsstudien från 2013.

Nya behandlingar

Genombrottet skulle också kunna lösa den kvardröjande frågan om varför många av de drabbade har just extremt känsliga händer, liksom andra smärtsamma punkter i hela kroppen, och varför kyligt väder tycks förvärra symtomen.

– Vi trodde tidigare att dessa nerver bara var inblandade i regleringen av blodflödet, men här fick vi bevis på att blodkärlen också kan bidra till vår känsel och upplevda smärta, säger den amerikanske neuroforskaren Frank L. Rice.

Tillkännagivandet av en möjlig orsak till fibromyalgi öppnar nu upp för nya behandlingar och kanske ett fullständigt tillfrisknande i framtiden.

Läs också: Här är symtom på fibromyalgi

Läs också: Fibromyalgi: Metoden som lindrar och ny forskning!

Av Margaretha Malmgren
Källor: Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice


(1.28k)
(0)Annons

 • Nina Åkesson Nylander

  När ni ändå var inne på Fibromyalgiförbundets webbsida, så skulle ni ha funnit att det finns flertalet andra publiceringar som förbundet länkade till, än bara den ni beskriver i er artikel. Den här har tyvärr några år på nacken. Publicerades den 20 juni 2013 i The Guardian Express, som valde rubriken ”Fibromyalgia Mystery Finally Solved”!

  Fibromyalgiförbundet var kloka och skrev istället på sin webbsida att ”Forskare kan ha hittat orsaken till fibromyalgismärta”. De är antagligen vana vid att flertalet teorier presenteras varje år.

  Samma år, 3013, presenterades dessutom en annan teori, att fibromyalgi skall bero på inflammation i Centrala Nervsystemet. Denna publicerades i Aftonbladet den 23 april 2013.

  Under hösten 2014 publicerades en teori om att fibromyalgi beror på metallallergi. Publicerades på Pro Health.

  Senare samma år, dec 2014, publicerades en teori i Washington Post, att sjukdomen beror på bristande reglering av sköldkörtelhormon.

  Det krävs inget större fortsatt letande på förbundets hemsida att finna att den senaste raden av ”upptäkter” presenterades på News Medical Net den 18 maj 2015. Att fibromyalgi beror på en livslång störning i Centrala Nervsystemet enl Universitetet i Michigan.

  Jag har säkert missat några teorier när jag tittade runt på fibromyalgiförbundets webbsida.

  Jag anser att vilseleser mängder av drabbade av fibromyalgi genom att presentera en forskning från 2013, som åtminstone inte jag har hört en uppföljning av. Speciellt då det framkommit nya teorier sedan dess, senast förra året.

  Fibromyalgipatienter, som dagligen kämpar med sin kroniska smärta, behöver inte inaktuella forskningsrön som den ni har presenterat i er tidskrift. Ni ger dem falska förhoppningar, och det gör mig mycket besviken på er tidskrift som jag med glädje har läst sedan 30 år tillbaka.

  Ta gärna istället och kolla upp alla de olika teorier som finns och ge dessa patienter hopp genom att visa att forskning har gjorts. Ännu bättre vore det om ni kan finna pågående forskning. DET är verkligen intressant. Men skriv inte som ni har gjort nu, att fibromyalgins gåta är löst, för det är den långtifrån inte.

  Åter igen, det var The Guardian Express, som valde rubriken ”Fibromyalgia Mystery Finally Solved”.

  Ta bort artikeln med inaktuell information!

  Hälsningar
  Nina

 • Det känns som att mer eller mindre alla tidningsredaktioner idag satsar ganska hårt på klick-bete som bara ska generera trafik. Tråkigt när det ska gå ut över folk på det här sättet bara, och ge falska förhoppningar till sjuka människor.

 • Per_Lundberg

  Artikeln ger ett mycket oseriöst intryck i ljuset av Ninas kommentar ovan. Man ska inte behöva läsa kommentarerna för att få en rättvis bild av hur det förhåller sig ang. forskning.

 • Allas redaktion

  Hej Gitte!
  Det var en intressant artikel du hänvisar till.
  Tack för tipset!
  Bästa hälsningar,
  Allas

 • Tack för att du är källkritisk!

 • Tack för att du är källkritisk! Hade inte vetat att det var från en äldre artikel annars.

 • Kristoffer

  ”Källor: Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice”
  Extremt dålig källhänvisning.

 • Yvonne

  vart finner jag forskningsrapporten källanvisningen ”Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice” är ingen källanvisning av värde. Det måste finnas en mer exakt. En källanvisning ska var exakt, som läsare ska jag kunna hitta enkelt.
  http://www.ub.umu.se/skriva/skriva-referenser/vanliga-referenssystem

  http://www.ub.umu.se/skriva/skriva-referenser/vanliga-referenssystem

 • Allas redaktion

  Hej Yvonne!
  Här nedan finner du länkar till de båda källorna:
  http://guardianlv.com/2013/06/fibromyalgia-mystery-finally-solved/
  http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F663

  Bästa hälsningar,
  Allas

 • Allas redaktion

  Hej Kristoffer!
  Här nedan finner du länkar till de båda källorna:
  http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F663
  http://guardianlv.com/2013/06/fibromyalgia-mystery-finally-solved/

  Bästa hälsningar,
  Allas

 • Allas redaktion

  Hej David!
  Allt innehåll i artikeln har täckning i de två källor som anges. Texten är i princip identisk med den artikel som ligger på Fibromyalgiförbundets hemsida. Eftersom studien tillhör de senaste årens forskning finner vi den intressant.
  Här är länken till Fibromyalgiförbundets artikel:
  http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F663

  Syftet med vår artikel är givetvis inte att ge falska förhoppningar, utan enbart att utgå från trovärdiga källor och vidareförmedla deras information via vår artikel.

  Bästa hälsningar,
  Allas

 • Allas redaktion

  Hej Per!
  Det stämmer att forskningsstudien är från 2013. Eftersom den tillhör de senaste årens forskning bedömer vi den som intressant.

  Allt innehåll i artikeln har täckning i de två källor som anges. Texten är i princip identisk med den artikel som ligger på Fibromyalgiförbundets hemsida.
  http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F663

  Rubriken är hämtad direkt från Guardian, som intervjuat forskaren bakom studien.
  http://guardianlv.com/2013/06/fibromyalgia-mystery-finally-solved/

  Vårt syfte med artikeln är givetvis inte att ge en orättvis bild av forskningen, utan enbart att utgå från trovärdiga källor och vidareförmedla deras information via vår artikel.

  Bästa hälsningar,
  Allas

 • Som ni ser i Ninas korta redogörelse är er rubrik direkt falsk, gåtan är inte alls löst och det finns inte alls något klart svar på vad fibromyalgi beror på. Nina har således gjort en större journalistisk insats än vad er redaktion har gjort, vilket jag tycker säger en hel del om era ambitioner som publikation.

 • Per_Lundberg

  Ifrågasätter inte syftet men det är uppenbart att ni misslyckats uppnå ert mål.
  Fibromyalgiförbundets respons på ert försök:
  http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/994/1/?item=art_art-s1%2F1046

 • Nina

  Tänkte det kunde vara av vikt för Allas, övriga som har kommenterat här och nya läsare, att ta del av vilka kommentarer Fibromyalgiförbundet gick ut med idag på deras Facebook-sida ang ovanstående artikel:

  ”VIKTIGT! Det florerar just nu en nätartikel från tidningen allas som säger att forskarna har hittat orsaken till fibromyalgi. Fibromyalgiförbundet anges som en av källorna. Det som tidningen allas har använt sig av är en tidningsartikel från 2013, utgiven av dåvarande amerikanska nättidningen Guardian Express (numera Guardian Liberty Voice), och som Fibromyalgiförbundet har översatt till svenska. Det är med andra ord inte Fibromyalgiförbundet som har skrivit artikeln – vi har endast översatt den. Vi valde dock att ändra artikelrubriken till ”Forskare kan ha funnit orsaken till fibromyalgismärta” då detta inte är den enda forskning som menar att man kan ha hittat orsaken till fibromyalgi. Det pågår ständigt forskning om fibromyalgi inom flera olika tänkbara orsaksområden och det är mycket olyckligt att tidningen allas har tagit fasta på endast en liten del av denna forskning och inte gjort den research som krävs för att ge en verklighetstrogen bild av det aktuella läget inom fibromyalgiforskningen”.

  Min kommentar: Det kanske är dags för Allas att vara lite självkritisk och inte konsekvent hänvisa till Fibromyalgiförbundet som källa gällande denna artikel. De har bevisligen inte skrivit och stått bakom det som ni hävdar i er artikel. Fibromyalgigåtan är INTE löst! Sluta att ge falska förhoppningar till denna patientgrupp och kanske andra patientgrupper i framtiden.

  Kanske en liten notis att ni har missuppfattat detta? För alla med fibromyalgi som nu väntar på en bot och lindring?

 • Kristoffer

  Tack. Detta borde alltid bifogas i artikeln för att stödja argument.

 • Emma

  Det här är ingen korrekt källhänvisning för fem öre. Att hänvisa till Fibromyalgiförbundet som inte heller har den vetenskapliga artikeln hänvisad är inget argument för att det ska vara ”korrekt hänvisat”. Detta är en tidningsartikel som citerats/ skrivits om i ett antal olika tidskrifter utan att någon gjort en korrekt källhänvisning. Det finns korta kurser på universitetsnivå som lär ut källkritik och hänvisning samt kan lära er att använda korrekta sökmotorer för att hitta korrekt fakta, det kan vara ett tips till redaktionen i från mig.

 • Rentutta

  Dette finnes det utallige studier på fra 1999 frem til info dag over hele verden. Det trengs dog en stor studie som kan vekke internasjonal anerkjennelse og dypere forskning. Men fibromyalgi er interessert en prioritert tilstand å forske på beklageligvis.

  Dette er bare ett av mange fysiske funn i fibromyalgi

 • mj

  Det där är inte källor. Vad är guardians källa? Jo andra tidningar. Vilka är deras källor? Jo, denna rapport. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23691965
  Från 2013.

 • Tomas Ekström

  Jag arbetar som smärtläkare på heltid sedan mer än 27 år och tycker att forskningen om fibromyalgi går i cirklar och inte alls framåt. Det går bra att behandla fibromyalgi så att det läker ut om man reparerar en sorts nervskador som heter efapser. Efapser är tryckskador på nerver som uppstår när hårda muskler klämmer på samma ställe på en nerv hela tiden. Genom att göra muskler mjuka med lokalbedövning och sedan hålla muskler mjuka med mikropauser i 2-3 veckor så läker efapserna och patienten blir besvärsfri och kan börja vara aktiv på samma sätt som innan fibromyalgin började. I praktiken tar det längre tid att bli återställd därför att det behövs flera saker för att få ner trycket på nerverna. Läkningstiden är mellan två veckor och tio månader som mest. Intresserade kan söka Ekströms smärtklinik på nätet.


Annons

Laddar nästa sida…