Annons
Annons


Ge bort en stjärna!

Den 12 december firas Julstjärnans Dag i hela Europa. Då passar vi förstås på och uppmärksammar julens populära stjärna lite extra. Överraska någon du håller kär med den vackra blomman eller låt den pigga upp dig i vintermörkret.


Traditionen att ge varandra en julstjärna kommer från USA. Foto: Blomsterfrämjandet

Traditionen att ge varandra en julstjärna kommer från USA. Foto: Blomsterfrämjandet

Att fira julstjärnan är en tradition med anor sedan början av 1800-talet. Den amerikanske ambassadören Joel Poinsett var stationerad i Mexiko och han var en passionerad botaniker. Det subtropiska klimatet i Mexiko gör att julstjärnorna utvecklas till buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Annons

Till hans ära fick växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.

Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrima som betyder den vackraste Euphorbian.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…