Annons
Annons


Gifflar med mandelmassa


Gifflar med mandelfyllning
24 st
Tid:1 1/2–2 tim

50 g jäst
2 dl mjölk
1 ägg
3 msk strösocker
3 krm salt
100 g mjukt smör
6–8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g riven mandelmassa
ca 75 g mjukt smör
1 tsk mald kardemumma

Annons

Pensling:
uppvispat ägg
mandelspån

1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, lös upp jästen med lite av mjölken och tillsätt resten. Rör ner ägg, socker och salt.
2. Nyp ihop smöret med 6 dl mjöl, tillsätt degvätskan och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta in mjöl lite efter hand till en smidig och inte alltför hård deg. Jäs degen övertäckt till nästan dubbel storlek, 30–40 min.
3. Blanda fyllningen.
4. Ta upp degen, arbeta lätt samman och dela den i tre bitar. Kavla ut runda plattor, 28–30 cm i diam. Sporra ut 8 snibbar ur varje platta.
5. Lägg en klick fyllning vid basen, rulla samman och forma gifflar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Jäs under duk tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 min.
6. Pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda i 250°, 5–8 min tills gifflarna fått vacker färg och känns lätta.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson


(30)
(1)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…