Annons


Larmet: Dessa äpplen bör du ALDRIG ge ett barn!

Äpplen är en av de populäraste frukterna för barn. Men nu kommer en varning: Vissa sorter innehåller höga halter av gifter som kan skada barns nervsystem.


Giftiga äpplen.

Se upp för att ge barn äpplen av den giftiga sorten!

Nu återkallar Ica 20 ton äpplen av märket Variety Paula Red. Anledningen är att de innehåller åtta gånger högre halter av det giftiga bekämpningsmedlet klorpyrifos än vad som är tillåtet.

Klorpyrifos kan påverka det centrala nervsystemet negativ. Redan i små doser kan giftet skada nervsystemet hos både foster och småbarn.

Annons

Av den anledningen sänkte nyligen EU det tillåtna gränsvärdet från 0,5 milligram per kilo till 0,01 milligram per kilo. Den berörda äppelleveransen hade vid stickprov 0,08 milligram per kilo.

Läs också: Lista: Här är de mest besprutade frukterna

Fler stoppade sorter

– EU har nyligen sänkt den tillåtna halten av klorpyrifos så nu kontaktar vi alla våra leverantörer av äpplen för att säkerställa att de känner till de nya reglerna och levererar äpplen inom tillåtna gränser, säger Therese Lystedt, pressansvarig på Ica Sverige, till SVT Nyheter.

I augusti stoppade även butikskedjan Lidl försäljningen av vissa äpplen. Då var det typen Granny Smith som visade för höga halter av samma bekämpningsmedel.

Läs också: Dessa bekämpningsmedel få du i dig när du äter

Källa: SVT Nyheter
Foto: Shutterstock

Från: MåBra


(116)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…