Annons
Annons


Giro d’Italia på Irland i maj


I maj 2014 riktas alla blickar inom cykelvärlden mot Irland och Giro d’Italia, som inleds med tre dagars firande före starten i Belfast, som följs av spektakulära inledningsetapper i Nordirland innan loppet fortsätter från Armagh till Dublin.

Annons

Girots val av en irländsk Grande Partenza, ”Den stora starten”, är historiskt. Girot hålls i Italien, med en tradition att starten går i ett annat land, som t.ex. i Danmark 2012. I år är det första gången detta prestigefyllda cykellopp inleds utanför Europas kontinent. Irlands berömda landskap, både de norra och södra, kommer att visas för tv-publiken i över 170 länder och starten från Belfasts berömda Titanic-kvarter avgår fredag 9 maj 2014.

Inledningsetappen med 21,7 km lagtempo går genom Belfast den 9 maj, och avgår från Titanic Belfast, världens största Titanicmuseum, på platsen där det berömda fartyget byggdes.

Dagen därpå startar etapp 2, 218 km, i Belfast och går längs den världsberömda Giant’s Causeway, innan cyklisterna återvänder till Nordirlands huvudstad.

På dag 3 inleds den tredje och sista irländska etappen, 187 km, som går över gränsen från Nordirland till Irland. Deltagarna lämnar Armagh och cyklar mot Dublin, genom flera irländska städer.

Sedan väntar en dags välbehövlig vila i Dublin innan loppet fortsätter i Italien den 13 maj.

Det är över 200 cyklister som deltar i årets Giro, och som vanligt några av de största namnen inom sporten, även lokala favoriter som Dan Martin och Nicolas Roche samt några hoppfulla skandinaver, som Roches danska lagkamrat Nikki Sørensen i Tinkoff-Saxo och svensken Tobias Ludvigsson.

Loppet arrangerades första gången 1909 som reklam för tidningen Gazzetta dello Sport, vann snart popularitet och är nu ett av världens största sportevenemang, med 12,5 miljoner åskådare på plats under de tre veckor som loppet pågår. Giro d’Italia 2012 visades i 170 länder på alla kontinenter och nådde 125 miljoner hushåll och en global publik på 775 miljoner människor.

I inledningen av loppet bär deltagarna rosa tröjor, ända sedan 1931. Årets tröja visades första gången på herrmodemässan Pitti Uomo i Florens, och har tagits fram av irländska designern Fergus Niland och bär typiska symboler och grafiska element som påminner om den gröna ön, såsom tweedmönster och ett stiliserat klöverblad.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…