Annons
Annons


Glädjebeskedet på Mandelmanns gård: ”Det är en sådan lättnad”

Under hela sommaren har familjen Mandelmann väntat på besked från Migrationsverket. Nu är det klart att afghanske flyktingen Akram, som bor på gården, fått uppehållstillstånd i Sverige. "Han svimmade när han fick beskedet. Det har varit så mycket anspänning", berättar Marie Mandelmann.


En skördefest är avklarad och inspelningarna av en ny säsong av populära ”Mandelmanns gård” är i gång. Det är, som det brukar, full verksamhet på den ekologiska gården i Rörum på skånska Österlen. Men mitt i jäktet och de dagliga sysslorna har familjen fått ett glädjebesked.

Annons

Efter flera intervjuer har Migrationsverket meddelat att Akram, som flytt från Afghanistan och bor på gården, fått uppehållstillstånd.

– Vi fick beskedet i fredags, säger Marie Mandelmann.

Akram är som en medlem av familjen. Bild: TV4

Glädjechocken blev för mycket för Akram som svimmade efter att ha fått beskedet.

– Det har ju varit så mycket anspänning och rädsla, förklarar Marie Mandelmann.

– Samtidigt som det är glädje finns det ju också en jättestor sorg. Han vet ju till exempel inte vad som har hänt med hans pappa och syskon.

Gustaf och Akram i arbete. Bild: TV4

”Man ska säga ja till saker”

Familjen berättade om hur Akram kommit till gården i ett avsnitt av förra säsongen. Då fick tittarna veta att Akram vuxit upp på en gård i Kunduz-regionen och att han fått fly undan talibanerna. Han hamnade på ett asylboende i Simrishamn som tog kontakt med Mandelmanns och frågade om det fanns plats för den då 18-årige killen på gården.

Mandelmanns öppnade dörren.

– Det kunde varit jag, så är det. Mina föräldrar har också flytt en gång och kommit till Sverige. Jag tänker så här: allt som kommer till en och allt som finns runt omkring – det är meningen att man ska säga ja till saker, sa Gustav Mandelmann om det beslutet.

Läs också: 5 härliga citat från Maria Mandelmann

Behöver bearbeta trauman

I dag betraktar Mandelmanns Akram som en medlem av familjen. Gustav och Maries barn jobbar på gården. Det gör Akram också. Beskedet innebär att Akram även fått arbetstillstånd och kan bli avlönad.

– Så han kommer att klara sig själv och inte ligga någon till last, säger Marie Mandelmann.

Beskedet innebär framför allt att oron lättar. Akram har hemska upplevelser med sig och behöver bearbeta trauman som han fått i en ung ålder.

Han pratar redan svenska men uppehållstillståndet innebär att Akram kan ta del av SFI-undervisning och bereda väg för ytterligare studier.

Han har redan visat sig vara en tillgång i jordbruket.

– Han är jätteduktig. Nu ska vi lära honom att köra traktor också.

Text: Henrik Högström 

Läs också:

Mandelmanns fina kärleksförklaring: ”Tillsammans är vi starka”

LÄS OCKSÅ


(1.04k)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…