Annons
Annons


Glutenfri retrorätt – glass i ugn

Vem älskade inte 70-talets paradrätt glace au four – mysteriet med den kalla glassen direkt ur ugnen. Hallon och kokos smakar härligt ihop med vaniljglass och maräng. Glutenfri dessutom.


Det går bra att använda sockerkaka som botten i stället för kokosbotten.

Det går bra att använda sockerkaka som botten i stället för kokosbotten. Obs! Då är rätten inte längre glutenfri.

Glass i ugn med hallon och kokosbotten

6 port

100 g smör
3 äggulor
1 dl socker
1 påse kokosflingor, 200 g
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
200 g djupfrysta hallon
1–1 1/2 liter vaniljglass
2 msk mandelflagor

Annons

1. Smält smöret. Låt det svalna något. Dela på äggulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt smör och kokos och rör till en smet. Låt smeten svälla 5 min.

2. Lägg bakplåtspapper i en pajform, 24 cm i diam, med löstagbar kant. Bred ut smeten i den. Grädda mitt i ugnen i 200 graderca 15 min. Låt kokosbottnen kallna och skär sedan ut samma form på botten som på glassen. Lägg den på ett ugnssäkert fat. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank smet.

3. Lägg de lätt tinade hallonen på bottnen och lägg glassen ovanpå. Ta glassen direkt från frysen så den är riktigt hårdfrusen.

4. Bred marängsmeten på hela glassen. Strö över mandeln. Ställ in 275 grader,  över- och undervärme (ej grill), ca 2–3 min. Det går mycket fort så passa noga, lämna inte ugnen. Servera omedelbart.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

Fler glutenfria desserter. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ


(284)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…