Annons
Annons


Glöm inte solbrillorna i vinter!


177378742
För de allra flesta är solglasögon oumbärliga under vår och sommarhalvåret. Men faktum är, att solens UV-strålning är allra starkast för ögonen från november till mars då dessutom andra faktorer som is och snö kan reflektera ljuset och blända ögonen ytterligare. Skydda dina ögon och gör solglasögon till en självklar vinteraccessoar.
Vi ser eller känner inte UV-ljus men det påverkar vår hälsa.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Även vid lätt molnighet når 90 procent av allt UV-ljus våra ögon. Huden är mest utsatt för UV-strålning under sommarmånaderna, medan de skadliga UV-strålarna är som allra starkast för ögonen från november till mars. Detta beror på solens höjd, ligger den under 40 grader träffas ögat av direkt UV-ljus. Därtill reflekterar snö och is nästan 90 av ljuset – motsvarande siffra för de gröna omgivningarna under sommarmånaderna är 6 procent. Med hjälp av solglasögon skyddar man näthinnan mot de skadliga strålarna, undviker bländning och får dessutom ett effektivt skydd mot vind, damm och skräp.
Bästa vintersolglasögonen är polariserande, har bra UV-skydd och inga metalldelar mot huden
Alla solglas har UV-skydd, men polariserande solglas har utöver detta ett bländningsskydd, perfekt för vintermånaderna. Polariserande glas förbättrar också seendet i form av bättre synskärpa och kontrastseende vilket är en fördel exempelvis vid bilkörning och skidåkning. Tvärtemot vad många tror betyder inte mörkare glas högre UV-skydd.
– Skyddet på solglasögon sitter inte i färgen utan i själva glaset/materialet. Se till att solglasögonen är CE-märkta och rådgör med din optiker om vilka solglas som passar dina behov bäst, säger Helene Hjertberg, leg. Optiker, Synoptik.
Vid skidåkning eller annan vintersport är användning av solglasögon extra viktigt eftersom snön reflekterar UV-strålarna.
– Solglasögon avsedda att användas för vintersport får gärna vara kupiga och sitta nära ansiktet för att undvika ljusinsläpp ovanifrån och från sidorna. Vid skidåkning i fjällen kan UV- skyddet behöva kompletteras med en spegelbeläggning för ett total skydd pga den intensiva ljusa miljön. Bra att tänka på är att undvika bågar där metallen som kyls ligger mot huden, säger Helene Hjertberg, leg. Optiker, Synoptik.
Att tänka på vid köp av vinterns solglasögon
– Köp bara solglasögon som är CE-märkta.
– Välj ett par solglasögon med bra UV-skydd.
– Undvik bågar i metall som kyls när den ligger mot huden
– Polariserande solglas skyddar mot det bländande ljuset som ofta uppstår under vintermånaderna när solen står som lägst eller vid reflektion av snö och is.
– Vid skidåkning och annan vintersport, välj kupiga bågar som sitter nära ansiktet för att slippa ljusinsläpp ovanifrån eller från sidorna


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…