Annons
Annons


Glutenfri chokladkaka

Kakan med lite annorlunda smaksättning fick juryn på fall när Allas tävling om Sveriges godaste chokladkaka avgjordes. Anne Adolfsson i Åby blev en av fem vinnare.


Basilikan ger en härlig brytning.

Basilikan ger en härlig brytning.

Mumsigt med örtig smak

ca 8–10 bitar
Tid: 45 min

150 g mörk choklad
125 g smör
1 1/2 dl socker
3 ägg
125 g mandelmjöl
ca 1/2 kruka basilikablad

Fyllning:
150 g mörk choklad
50 g smör

Annons

Garnering:
kumquater
granatäppelkärnor
alt skivor av apelsin
basilikakvist

Till servering:
vispad grädde

1. Smält hackad choklad i en skål över sjudande vattenbad. Låt svalna. Vispa smör och socker poröst, rör ner ett ägg i taget.
2. Tillsätt den smälta chokladen och mandelmjölet. Lägg ihop flera basilikablad ovanpå varandra och strimla fint. Vänd ner i smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i 200 grader i ca 20 min, sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 5–10 min. Kakan ska vara mjuk i mitten. Låt svalna.
4. Smält hackad choklad och smör i en kastrull. Bred det över kakan i formen. Täck över formen och ställ svalt att stelna.
5. Garnera med kumquater och granatäppelkärnor eller enbart skalad, skivad apelsin. Toppa med basilika.

Gilla Allas.se på Facebook

Av Anne Adolfsson
Uppbakad av: Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…