Annons
Annons


Marängtårta med hemgjord björnbärscurd – glutenfritt

Curd är marmeladernas drottning! Gör den själv av björnbär och kombinera med maräng till en sagolik tårta. Tidernas godaste dessert. Dessutom glutenfritt.


Gör egen björnbärscurd. Lättare än du tror!

Gör egen björnbärscurd. Lättare än du tror!

Marängtårta med björnbärscurd

6–8 port
Tid: ca 1 tim

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl socker
30–50 g hackade pistagenötter 

Fyllning:
4 dl vispgrädde
1 1/2–2 dl björnbärscurd (Se recept nedan)
ca 250 g björnbär
mynta till garnering

Annons

1. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under ständig vispning tills det blir ett tjockt, blankt skum. Vänd ner de hackade nötterna.
2.  tre cirklar på baksidan av ett bakplåtspapper, använd en mindre mattallrik, ca 22 cm i diameter. Fördela och bred ut marängen i cirklarna.
3. Grädda i 125°, 1–1 1/2 timme, låt dem stå kvar på eftervärmen. Låt svalna.
4. Vispa grädden och fördela mellan bottnarna tillsammans med curd och björnbär. Garnera med mynta.

Björnbärscurd

ca 2 dl
Tid: ca 45 min

Gilla Allas.se på Facebook

300 g björnbär
2 1/2 dl socker
50 g smör
1 stor citron
1 1/2 msk majsstärkelse
2 ägg
1 äggula

1. Koka upp björnbär, socker och smör tills bären mjuknat. Mosa med en potatisstöt eller stor gaffel. Låt massan rinna genom en sil, pressa ut saft och puré med en ballongvisp eller baksidan på en stor sked. Häll tillbaka i kastrullen.
2. Pressa saften ur citronen. Lös upp majsstärkelsen i saften och tillsätt under kraftig omrörning. Vispa upp äggen lätt och tillsätt. Sjud under omrörning tills det tjocknar. (Det får inte koka!)
3. Kyl ner massan, gärna med kastrullen i ett kallt vattenbad, rör om då och då. Häll upp i rena burkar. Förvaras i kyl och är hållbar ca 2 veckor.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova glutenfri mandelrulle med lemon curd och blåbär. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ


(45)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…