Annons
Annons


Glutenfri mjölkchokladkaka

Mycket festkänsla! Det har Sara Marteus mjölkchoklad- och mandelkaka. – Jag ville överraska min syster, som är glutenintolerant, med något riktigt gott, säger hon. Kakan gjorde henne till en av fem vinnare i Allas tävling om vem som bakar Sveriges godaste chokladkaka.


Chokladtävling

Toppa med blåbär och hyvlad mjölkchoklad.

Mjölkchoklad- och mandelkaka

10–12 bitar
Tid: ca 1 tim + 30 min

Botten:
300 g sötmandel
200 g mjölkchoklad
6 ägg
200 g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
150 g lätt tinade blåbär

Kolaglasyr:
50 g rumstempererat smör
100 g färskost av philadelphiatyp
2 dl av 1 burk karamelliserad kondenserad mjölk, 397 g

Annons

Garnering:
ca 1 dl färska blåbär
50–100 g mjölkchoklad
citronmeliss eller mynta

Gilla Allas.se på Facebook

1. Kör mandeln i en matberedare till mjöl eller mal med en mandelkvarn. Tillsätt chokladen i mindre bitar i matberedaren och kör sönder till smulor eller finriv på rivjärn.
2. Dela äggen till gulor och vitor i var sin skål. Rör smör och muscovadosocker till en jämn smet. Tillsätt en äggula i taget under omrörning. Vänd ner mandelmjöl och chokladsmulor i smeten.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör först ner 1/3 och sedan resten i stora tag. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 25 cm i diam. Fördela blåbären över. Grädda på nedersta falsen i 175 ca 50 min. Prova med sticka.
4. Rör samman glasyren försiktigt, där alla ingredienser bör vara rumstempererade vilket gör det lättare att blanda. Bred glasyren över kakan.
5. Garnera med färska blåbär och  hyvlad mjölkchoklad. Toppa med kryddgrönt.

Av Sara Marteus
Uppbakad av: Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson


(294)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

  • Tina Richter

    Hej!
    Låter supergott, men det står 1 1/2 ljust muscovadosocker.
    1 1/2 vaddå? msk, tsk, dl, g eller vad?
    Mvh Tina

  • Allas redaktion

    Hej!
    Det ska vara dl, vi ber om ursäkt att det föll bort.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…