Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Godaste oliverna – dessa är bäst i test

23 mar, 2018 
Amanda Pietersen
Hur ska en riktigt god oliv smaka? Är konsistensen viktig? Och spelar utseendet någon roll? Vi har testat sex svarta oliver med kärnan kvar – och enats om en favorit.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Test av oliver – vilka är godast?

1. Fontanas kalamonoliver

Fontana oliver.

Pris: Ca 27 kr.

Vikt: 500 g, varav 280 g oliver.

Utseende: Små och fina.

Konsistens: Spänstiga och saftiga.

Smak: Fyllig och distinkt. Lagom syra och sälta, god eftersmak.

Kommentar: Redaktionens absoluta favorit. ”Mmm, de här med lite fetaost till …”

Betyg: 5

Bäst i test!

2. Kung Markattas kalamataoliver

Kung Markattas oliver.

Pris: Ca 32 kr.

Annons

Vikt: 205 g.

Utseende: Fint glansiga av olja, och med lite grönt (oregano).

Konsistens: Spänstiga och saftiga.

Smak: Örtig karaktär.

Kommentar: ”Jättegoda”, tyckte flera. ”Usch!”, tyckte någon annan.

Betyg: 4

3. Icas kalamonoliver

Ica kalamonoliver.

Pris: Ca 26 kr.

Vikt: 500 g, varav 300 g oliver.

Utseende: Fin färg och form, liknar små ekollon.

Konsistens: Mjöliga och sega, aningen torra.

Smak: Salt, skarp och stark.

Kommentar: ”Smakstarka och goda!”

Annons

Betyg: 3

4. Coops grekiska kalamataoliver

Coop grekiska oliver.

Pris: Ca 27 kr.

Vikt: 490 g, varav 300 g oliver.

Utseende: Små, blekbruna, lite tråkiga.

Konsistens: Hårda och träiga.

Smak: Fruktigt syrliga och bittra med dålig sälta.

Kommentar: ”Sträva och beska!”

Betyg: 3

5. Matrics Olive Baresane

Matrics Olive Baresane.

Pris: Ca 30 kr.

Annons

Vikt: 280 g, varav 180 g oliver.

Utseende: Runda, jämnstora med fin brun färg.

Konsistens: Al dente, bra tuggmotstånd.

Smak: Lite kemisk och konstig smak.

Kommentar: ”Oätliga.” ”Dålig sälta.”

Betyg: 2

6. Zetas kalamataoliver

Zeta kalamataoliver.

Pris: Ca 30 kr.

Vikt: 370 g, varav 190 g oliver.

Utseende: Matta i färgen och lite flammiga.

Konsistens: Lite mjöliga och sladdriga.

Smak: Väl vass. Syrliga på gränsen till sura.

Kommentar: ”Beska!”

Betyg: 1

Fakta oliver:

Det finns hundratals olika sorters oliver. En av de mest kända är kalamon. Bara kalamonoliver som är från den grekiska staden Kalamata får kallas kalamataoliver. Sorten baresane odlas i Italien och har låg syra och lågt fettinnehåll.

Läs också: Går det att frysa in oliver som man fått över?

Läs också: Test: Godaste vaniljsåsen

Av Amanda Pietersen
FOTO: IBL M FL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons